“Angajații SMURD” - utopia din sondaje. RESPECT, Pompierilor Militari!

Vineri, 09 Februarie 2018București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Angajatii SMURD    utopia din sondaje  RESPECT  Pompierilor Militari | imaginea 1 Un nou sondaj de opinie îi afirmă pe pompierii militari ca fiind pe primul loc în topul încrederii populației. Nimic nou având în vedere că acești oameni minunați sunt singurii care sunt cu adevărat, continuu și gratuit, alături de semenii lor. Doar că, de această dată, înaintea pompierilor, dar cu același procent ridicat de încredere, apar, “angajații SMURD”.

“Angajații SMURD” sunt tot Pompierii Militari

Am mai relatat despre acest aspect în paginile revistei, și ne vedem nevoiți să reluăm un pasaj dintr-un articol mai vechi. SMURD s-a dezvoltat pe scheletul bine conturat al UNITĂȚILOR MILITARE DE POMPIERI. Doctorul Raed Arafat, părintele SMURD, a găsit înțelegere și deschidere la comandanții militarilor pompieri care i-au venit în ajutor atât cu spațiile subunităților de pompieri cât și cu personalul necesar pentru a încadra ambulanțele SMURD. Pentru că, paramedicii de pe ambulanțele SMURD, sunt POMPIERI MILITARI. Angajați ai ISU pe funcții de SUBOFIȚERI OPERATIVI.

Acești subofițeri operativi au absolvit de-a lungul anilor cursuri de specializare în meseria de paramedic. Cum, subunitățile de pompieri militari cu personal angajat acoperă întreg teritoriul României, SMURD a devenit un proiect amplu, național. Fără sprijinul pompierilor - atât al comandanților acestora cât și al pompierilor care au absolvit cursurile de paramedic SMURD ar fi rămas un proiect local, cu câteva ambulanțe vechi conduse de personal civil, medical. Pompierii militari, prin implicarea lor, au dat aripi acestui proiect, fără ei, SMURD nu ar fi existat. În aceste condiții, a vorbi într-un sondaj despre Pompieri și “angajați SMURD” este o bătaie de joc la adresa celor mai iubiți militari pentru că ei reprezintă SMURD.

Pentru că pompierul îmbrăcat în roșu, azi, pe autospeciala SMURD este același cu pompierul îmbrăcat, mâine, în albastru închis pe autospeciala de stins incendii. Uniforma se schimbă, misiunea se schimbă, omul e același: POMPIERUL MILITAR.

“Angajații SMURD” din organigrama inspectoratelor

Conform legislației, SMURD este un serviciu public fără personalitate juridică și fără buget propriu. De asemenea, conform articolului 112 din Legea 952006 “Serviciile mobile de urgență, reanimare și descarcerare sunt structuri publice integrate de intervenție, fără personalitate juridică, care FUNCȚIONEAZĂ ÎN ORGANIGRAMA INSPECTORATELOR PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ, respectiv a Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență, având ca operator aerian structurile de aviație ale Ministerului Administrației și Internelor, precum și, concomitent, după caz, în structura autorităților publice locale și/sau a unor spitale județene și regionale de urgență.”. Simplu și fără echivoc: SMURD este cuprins în organigrama inspectoratelor pentru situații de urgență.

Cum ar putea o instituție fără personalitate juridică, fără buget, să aibă angajați? Conform dicționarului explicativ al limbii române a se angaja, înseamnă a se încadra ca salariat. A văzut cineva vreun fluturaș de salariu pe care scrie SMURD?

Cine își dorește scindarea pompierilor?

Am citit azi cu uimire pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență o postare cu privire la acest sondaj de opinie. Dincolo de încântarea justificată pentru locul eligibil pe care îl dețin pompierii în încrederea populației, nu am văzut nicio precizare clară referitoare la “angajații SMURD” prezenți în sondaj și care nu pot fi luați separat de pompieri.

Am văzut însă o bâlbă deloc grațioasă: “În cadrul ultimului sondaj, efectuat anul acesta, privind încrederea populației în diverse categorii socio-profesionale, pompierii care deservesc mașinile de intervenție și echipajele SMURD care includ si personalul din unitățile de primiri-urgențe, medici, asistenți, piloți, se bucură de încrederea românilor în procentaj de 95%, aflându-se pe locul I în top.” - spune DSU. Carevasăzică distinșii reprezentanți ai DSU știu ei ceva, cum că nu există angajați SMURD vs Pompieri. Așa că au dat-o oarecum cotită vorbind despre pompierii care deservesc mașinile de intervenție și echipajele SMURD care includ și personalul din unitățile de primiri-urgențe, medici, asistenți, piloți”.

Oare respondenților le-a explicat cineva ca termenul de “angajați SMURD” se referă nu la mașinile roșii ÎNCADRATE CU POMPIERI MILITARI ci la piloți, personal UPU, medici, asistenți? Cu siguranță, nu. Oare le-a spus cineva că salariul unui medic UPU e de 4 ori cât cel al unui pompier militar obligat să fie paramedic pe SMURD?

Concluzie: SMURD nu se mai regăsește în Pompieri?

Nu știm cine a comandat acest sondaj. Însă scopul acestui sondaj este de a delimita clar SMURD de Pompieri. Și cu atât mai îngrijorător este ca un astfel de sondaj să fie aplaudat de un Departament al Ministerului care ar trebui să știe clar, cine este angajatorul și cine angajatul.

Cineva pare că nu se mai regăsește în rândurile pompierilor militari. De câțiva ani există tendința de a elimina termenul de POMPIER MILITAR și de a-l înlocui cu cel de SALVATOR. Inițial au fost Pompieri militari. Apoi, Pompieri-SMURD. Acum sunt separat Pompieri, separat “angajați SMURD”.

Acest sondaj pare a fi o încununare a “amenințărilor” voalate vehiculate ani la rând: “dacă nu ar fi SMURD, pompierii ar rămâne fără loc de muncă”, “SMURD ridică pompierii în sondaje”. Un joc ipocrit de-a cine a fost întâi? Oul sau găina? Ar fi existat SMURD fără Pompieri? Recomandăm cu căldura celor care au solicitat acest sondaj în forma amintită, să caute bine în propria ogradă și să numere cu exactitate câți angajați are SMURD-ul. Apoi, să numere câți angajați ai inspectoratelor pentru situații de urgență ajută ca proiectul SMURD să poată funcționa. Apoi… SĂ TACĂ și să asculte cifrele. Vorbesc. De la sine.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.