Simulare de incendiu: Foc la un depozit de maculatură

Sâmbătă, 30 Martie 2013Vrancea

Simulare de incendiu  Foc la un depozit de maculatura | imaginea 1 Urmărind pregătirea, atât a personalului obiectivului, cât şi a celorlalte forţe participante, pompierii militari ai ISU Vrancea au desfășurat o situaţie tactică generală care a simulat producerea unui incendiu violent la depozitul de maculatură din cadrul unei societăți comerciale, cu pericol de propagare la funcţiunile învecinate (Secţia de Producţie nr. 1, centrala termică şi depozitul de acid clorhidric).

Joi, 21 martie a.c., cu începere de la ora 11.00, la S.C. Vrancart S.A. Adjud s-a desfăşurat un exerciţiu pentru antrenarea structurilor specializate în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situaţia producerii unor situaţii de urgenţă de tipul accidentelor, avariilor, precum şi exploziilor în industrie, urmate de incendiu.

Scopul principal al exerciţiului comun este pregătirea, atât a personalului obiectivului, cât şi a celorlalte forţe participante. Situaţia tactică generală a simulat producerea unui incendiu violent la depozitul de maculatură din cadrul societăţii comerciale, cu pericol de propagare la funcţiunile învecinate (secţia de producţie nr. 1, centrala termică şi depozitul de acid clorhidric).

Din cauza temperaturii mari produse de arderea materialelor combustibile din depozitul de maculatură şi supunerea rezervoarelor de acid clorhidric unor radiaţii termice, s-a produs deformarea acestora şi fisurarea rezervorului nr. 2. Un muncitor aflat în aproprierea rezervorului nu se poate evacua. De asemenea, la centrala termică a obiectivului, pe fondul unor defecţiuni la instalaţia de alimentare cu gaz metan, în timpul executării lucrărilor de reparaţii s-a produs o explozie urmată de incendiu, fiind surprins un muncitor ce lucra la centrala termică. Totodată, la depozitele de hârtie şi carton ondulat, s-a produs un incendiu care se manifestă pe o suprafaţă de circa 400 mp, existând pericolul propagării acestuia la întreaga hală şi la vecinătăţi.

Simulare de incendiu  Foc la un depozit de maculatura | imaginea 2 Forţele de intervenţie au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiilor produse, protejarea vecinătăţilor, cât şi pentru salvarea persoanelor care necesitau ajutor medical. La exerciţiu au participat 6 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, modulul de descarcerare şi o ambulanţă S.M.U.R.D. din cadrul celor patru subunităţi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea (Detaşamentul Focşani, Secţia Adjud, Staţiile Panciu şi Vidra), o autospecială de stins incendii din cadrul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă Vrancart, cât şi echipaje de poliţie şi jandarmi, reprezentanţi ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe timpul exerciţiului s-au urmărit modul de acţiune a serviciului privat pentru situaţii de urgenţă şi a conducerii obiectivului; modul de acţiune şi colaborare a membrilor comitetului judeţean şi local pentru situaţii de urgenţă; modul de îndeplinire a operaţiunilor pentru desfăşurarea intervenţiei şi de rezolvare a situaţiilor tactice nou create în dinamica exerciţiului; modul de îndeplinirea a atribuţiilor specifice şi modul de colaborare cu forţele de intervenţie.

La sfârşitul evenimentului, inspectorul şef al I.S.U. Vrancea, locotenent colonel Flaviu-Dorel Chiscop a mulţumit tuturor celor care şi-au adus contribuţia la buna desfăşurare a acestui exerciţiu care şi-a atins scopurile propuse. În urma evaluării s-a constatat că exerciţiul s-a desfăşurat în bune condiţii, în conformitate cu operaţiunile specifice de intervenţie, fără a exista probleme deosebite. Personalul cu atribuţii pe linia situaţiilor de urgenţă cunoaşte sarcinile ce îi revin pe această linie, iar instituţiile care au, potrivit legii, competenţa de acţiune în domeniu vor putea gestiona la un nivel optim situaţia creată.

Despre obiectiv: Societatea comercială Vrancart S.A. Adjud are ca activitate principală fabricarea hârtiei, cartonului ondulat şi a ambalajelor din hârtie şi carton. Obiectivul este dispus în raionul de intervenţie al Secţiei de Pompieri Adjud, la circa 5 km de aceasta şi are constituit serviciu privat de pompieri civili, având în dotare o autospecială de lucru cu apă. În data de 13.04.2007, societatea comercială s-a confruntat cu o situaţie de urgenţă generată de producerea unui incendiu la unul din depozite, în urma acestuia arând câteva tone de maculatură.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.