Convocare de pregătire exercițiu de alarmare publică
În comuna Câmpineanca s-a desfăşurat o Convocare de pregătire pe grupe de comune. La activitate au participat preşedinţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, şefii centrelor operative cu activitate temporară şi şefii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din 10 localităţi.
Joi, 18 aprilie a.c., cu începere de la ora 10.00, în comuna Câmpineanca s-a desfăşurat o Convocare de pregătire pe grupe de comune. La activitate au participat preşedinţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, şefii centrelor operative cu activitate temporară şi şefii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din 10 localităţi: Andreiaşu de Jos, Broşteni, Câmpineanca, Cârligele, Garoafa, Goleşti, Jariştea, Mera, Reghiu şi Vârteşcoiu.
Cu acest prilej, s-au discutat aspecte specifice cu privire la atribuţiile autorităţilor publice locale în domeniul situaţiilor de urgenţă, dispoziţii generale de apărare împotriva incendiilor la amenajări temporare în spaţii închise sau în aer liber, s-au prezentat noi reglementări legislative pe linia situaţiilor de urgenţă şi s-au prezentat principalele concluzii rezultate în urma analizării situaţiei operative pe primul trimestru al acestui an la nivelul comunelor reprezentate la convocare.
De asemenea, s-au prezentat noile regulamente pentru desfăşurarea concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, cât şi cele pentru desfăşurarea concursurilor pentru elevi „Prietenii pompierilor” şi „Cu viaţa mea apăr viaţa” . În cadrul activităţii au fost prezentate şi campaniile de informare preventivă „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” şi „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt catastrofale!”.
De asemenea, în vederea pregătirii comitetului local pentru situaţii de urgenţă, a centrului operativ cu activitate temporară şi a formaţiunilor de intervenţie voluntare, cu începere de la ora 11.30, în comuna Câmpineanca, s-a desfăşurat un exerciţiu de alarmare publică pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor în cazul producerii unui cutremur de pământ.
Obiectivele acestui exerciţiu au fost: verificarea sistemului de alarmare, a audibilităţii şi a reacţiei populaţiei din localitate; antrenarea autorităţilor publice locale pentru conducerea activităţilor pe timpul „Alarmei la dezastre” şi a acţiunilor de protecţie şi intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor cutremurului; pregătirea populaţiei pentru cunoaşterea semnalelor de alarmare şi aplicarea măsurilor de protecţie individuală şi colectivă; perfecţionarea deprinderilor participanţilor în vederea organizării cooperării. Conform scenariului exerciţiului, în urma cutremurului de pământ, a fost avariată clădirea şcolii, la magazia de lemne din curtea acesteia a izbucnit un incendiu, iar doi elevi au fost surprinşi sub dărâmături şi au necesitat asistenţă medicală. Peste 100 elevi şi cadre didactice care se aflau în clădire în timpul desfăşurării exerciţiului au fost evacuaţi pe terenul de sport.
La exerciţiu au participat echipa de deblocare-salvare, echipa de stins incendii, echipa de înştiinţare – alarmare, echipa medicală, precum şi un echipaj de poliţie, un buldoexcavator, un microbuz, un tractor cu remorcă, o cisternă şi o autoutilitară. La finalul exerciţiului s-au împărţit fluturaşi cuprinzând reguli de comportament pe timpul şi după producerea unor cutremure şi inundaţii. În urma evaluării s-a concluzionat că acesta s-a desfăşurat conform planurilor de intervenţie existente, autorităţile locale putând interveni cu promptitudine pentru limitarea şi înlăturarea efectelor în urma manifestării unor situaţii de urgenţă.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.