Exercițiu de alarmare publică
Pompierii militari au desfășurat un exerciţiu de alarmare publică ce a urmărit activitatea comitetului local pentru situaţii de urgenţă, a centrului operativ cu activitate temporară şi a formaţiunilor de intervenţie voluntare pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor în cazul producerii unui cutremur de pământ cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter în zona Vrâncioaia, judeţul Vrancea.
Joi, 11 aprilie a.c., cu începere de la ora 11.00, în comuna Gugeşti s-a desfăşurat un exerciţiu de alarmare publică ce a urmărit activitatea comitetului local pentru situaţii de urgenţă, a centrului operativ cu activitate temporară şi a formaţiunilor de intervenţie voluntare pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor în cazul producerii unui cutremur de pământ cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter în zona Vrâncioaia, judeţul Vrancea.
Obiectivele acestui exerciţiu au fost: verificarea sistemului de alarmare, a audibilităţii şi a reacţiei populaţiei din localitate; antrenarea autorităţilor publice locale, a comitetului local pentru situaţii de urgenţă, a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi a centrelor operative cu activitate temporară pentru conducerea activităţilor pe timpul „Alarmei la dezastre” şi a acţiunilor de protecţie şi intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor cutremurului; pregătirea populaţiei pentru cunoaşterea semnalelor de alarmare şi aplicarea măsurilor de protecţie individuală şi colectivă; perfecţionarea deprinderilor participanţilor în vederea organizării cooperării; antrenarea membrilor comitetului local pentru situaţii de urgenţă pentru organizarea cazării şi hrănirii persoanelor sinistrate.
Conform scenariului, în urma cutremurului de pământ, sediul Primăriei Gugeşti a fost avariat, trei persoane au fost surprinse sub dărâmături şi au necesitat asistenţă medicală, iar la blocul de locuinţe tip P+1 aflat în imediata apropiere a clădirii primăriei a izbucnit un incendiu. În momentul desfăşurării activităţii, în interiorul primăriei se aflau 19 persoane care au fost evacuate în faţa imobilului, în punctul de adunare stabilit.
La exerciţiu au participat următoarele forţe şi mijloace de la nivelul comunei: echipa de deblocare-salvare, echipa de stins incendii care a participat cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă din dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, echipa de înştiinţare – alarmare, echipa medicală, precum şi un echipaj de poliţie şi un buldoexcavator cu remorcă. La finalul activităţii s-au împărţit fluturaşi cuprinzând atât reguli de comportament pe timpul şi după producerea unui cutremur, cât şi măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile populaţiei.
În urma evaluării, s-a constatat că exerciţiul s-a desfăşurat conform Planului de intervenţie în caz de situaţii de urgenţă generate de cutremur, autorităţile locale fiind în măsură să ia cele mai bune decizii şi să intervină în cazul producerii unor astfel de evenimente.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.