Exercițiu în cazul producerii unui incendiu la fondul forestier în comuna Tulnici
Un exerciţiu cu forţe şi mijloace pentru antrenarea personalului silvic şi a personalului structurilor specializate în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situaţia producerii unor situaţii de urgenţă de tipul incendiilor la fondul forestier s-a desfăşurat joi, 20 iunie a.c., în comuna Tulnici.
Conform scenariului, la aproximativ 3 km de satul Greşu, comuna Tulnici, s-a produs un incendiu la fondul forestier, cu pericol de propagare la vecinătăţi. La primirea apelului telefonic, dispecerul de serviciu din punctul de comandă al inspectoratului a luat măsuri de alarmare în vederea deplasării la locul izbucnirii incendiului a gărzii de intervenţie din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra, cât şi alarmarea forţelor prevăzute în planul de intervenţie la fondul forestier.
În cel mai scurt timp, s-au deplasat la locul semnalat două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi un autocamion cu motopompă de la subunitatea de pompieri din Vidra. La sosirea la faţa locului s-a constatat că personalul Obştii de Moşneni Tulnici se află la locul intervenţiei şi acţionează cu 30 persoane cu mijloace de primă intervenţie pentru localizarea şi lichidarea incendiului, cu utilaje tip TAF pentru îndepărtarea materialului lemnos şi pentru crearea unei benzi de izolare. De asemenea, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tulnici acţionează cu autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea incendiului.
La faţa locului s-a deplasat şi grupa operativă a inspectoratului, condusă de inspectorul şef, lt. col. Flaviu Dorel Chiscop. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului s-a luat măsura realizării unui dispozitiv de intervenţie circular. În sprijinul echipajelor au fost trimise la faţa locului o altă autospecială de stins incendii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani şi personal de intervenţie din cadrul subunităţii de la Vidra.
Exerciţiul desfăşurat a avut ca scop verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării intervenţiei, pregătirea efectivelor privind modul de comportare şi acţiune în cazul producerii unei situaţii de acest gen şi a urmărit, în principal, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante, stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi şi verificarea timpilor de intrare în acţiune a forţelor care cooperează în astfel de situaţii.
Informaţii de back-ground:
Obştea de Moşneni Tulnici are în exploatare aprox. 14 000 ha păduri de foioase şi răşinoase în partea de nord-vest a judeţului, la aproximativ 80 km de municipiul Focşani. Cea mai apropriată subunitate de pompieri este Staţia Vidra, situată la aprox. 50 km şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Tulnici, care este dotat cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă de capacitate mărită.
Pădurea de foioase şi răşinoase este străbătută de drumuri forestiere şi poteci care sunt frecvent folosite de crescătorii de animale şi localnici. De asemenea pădurea este tranzitată de DN 2D, care este un drum de legătură între provinciile istorice Moldova şi Ardeal şi care prezintă un trafic ridicat. Având în vedere aceste aspecte şi ţinând cont de nevoia permanentă de locuri pentru păşunat, probabilitatea iniţierii unui incendiu este mare. Odată produs, incendiul de pădure se propagă cu repeziciune datorită prezenţei stratului gros de litieră de aproximativ 10 cm şi a stratului de resturi vegetale uscate de la suprafaţa solului, şi dacă nu se intervine operativ pentru localizare şi lichidare, într-un timp scurt acesta capătă proporţiile unui incendiu în masă.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.