Incendiu în parcarea unui hotel

Duminică, 30 Iunie 2013Bihor

Incendiu in parcarea unui hotel | imaginea 1 În cursul zilei de joi, 27 iunie a.c., începând cu ora 11.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat un amplu exerciţiu tactic cu forţe mijloace de intervenţie, la o unitate hotelieră situată în municipiul Oradea, pe strada Aleea Ştrandului.

Scenariul exerciţiului a presupus izbucnirea unui incendiu la un autoturism aflat în parcarea subterană a hotelului, trei persoane fiind surprinse de incendiu şi rămânând blocate în diferite încăperi din subsolul clădirii. De asemenea, potrivit scenariului, o persoană aflată la etajul 1 al hotelului, a suferit un accident în încercarea de a se autoevacua în momentul sesizării fumului, fiind necesară intervenţia echipajelor specializate pentru salvarea acesteia.

Potrivit planului activităţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost alertat la ora 11.00 prin sistemul unic 112. La locul intervenţiei s-au deplasat forţele şi mijloacele Detaşamentelor 1 şi 2 de Pompieri Oradea, care ajunse la locul evenimentului, au procedat la organizarea operativă a intervenţiei pe sectoare, operaţiunile de căutare şi salvare a persoanelor rămase blocate în subsolul clădirii, respectiv de salvare de la înălţime a unei persoane rănite, desfăşurându-se simultan cu acţiunile de localizare şi lichidare a incendiului.

În cadrul acestei activităţi au fost angrenate atât echipajele de pompieri militari de căutare, salvare şi evacuare a victimelor, de localizare şi stingere a incendiului, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD, cât şi personalul hotelului, forţe ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean.

Incendiu in parcarea unui hotel | imaginea 2 Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui exerciţiu complex, coordonat de lt.col. Sorin-Mihai Caba - prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, au vizat: verificarea fluxului informaţional – decizional în situaţii de urgenţă de amploare; testarea viabilităţii planului operativ de intervenţie la astfel de evenimente; verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea modalităţilor de perfecţionare a acestora; verificarea căilor de acces şi a modului de funcţionare a instalaţiei de alimentare cu apă, a hidranţilor interiori şi exteriori, rezervei de apă pentru intervenţie, instalaţiilor speciale, dotării cu mijloace de primă intervenţie e.t.c.; verificarea nivelului de pregătire a echipajelor de intervenţie pentru salvarea persoanelor surprinse de incendii în parcajele subterane, în prezenţa fumului şi a gazelor toxice; antrenarea personalului cu atribuţiuni în organizarea, coordonarea şi conducerea operaţiunilor de stingere a incendiilor la astfel de obiective, precum şi a acţiunilor de salvare, evacuare şi prim-ajutor de urgenţă; antrenarea personalului din conducerea obiectivului privind organizarea operaţiunilor de intervenţie şi salvare, până la sosirea subunităţilor profesioniste.

Concluzia generală desprinsă în urma evaluării acestui exerciţiu a relevat faptul că, forţele angrenate şi-au cunoscut atribuţiile, şi-au îndeplinit cu succes misiunea, situaţiile de urgenţă ce se pot produce la astfel de obiective fiind gestionate la parametrii optimi de către serviciile de urgenţă profesioniste.

Pentru acest exercițiu I.S.U. "Crișana" mobilizat 37 pompieri militari (28 subofiţeri şi 9 ofiţeri) care au acţionat cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime şi două autospeciale de descarcerare. La exerciţiu au fost mobilizate şi grupa operativă a ISU "Crişana", echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD şi celelalte forţe menţionate în comunicat.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.