Simularea unui accident major în care sunt implicate substanţe periculoase

Miercuri, 05 Iunie 2013Vâlcea

Simularea unui accident major in care sunt implicate substante periculoase | imaginea 1 Vineri, 31 mai a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea a desfăşurat un exerciţiu de cooperare pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor producerii unui accident major în care sunt implicate substanţe periculoase.

La ora 11.00, în zona rampei de încărcare a unui operator economic de pe platforma industrială, din cauza neasigurării încărcăturii, un container de 1.000 kg plin cu clor lichid a fost proiectat prin oblonul benei autocamionului, care îl transporta. La impactul cu asfaltul s-a produs o ruptura a armăturilor containerului din care s-a eliberat clor gazos în atmosferă.

Dispeceratul operatorului economic a introdus semnalul „ALARMĂ LA DEZASTRE” acţionând sistemul centralizat de alarmare, pe întreaga platformă industrială şi a executat înştiinţarea operatorilor economici, localităţilor învecinate şi Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Dispeceratul ISU a alarmat forţele de intervenţie, prevăzute în planul de urgenţă extern şi a anunţat: preşedintele şi vicepreşedintele C.J.S.U, membrii grupului de suport tehnic la accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase cu efecte în afara amplasamentului. Echipele de intervenţie ale operatorilor de pe Platforma Chimică au constituit dispozitivul de intervenţie la locul evenimentului şi au acţionat pentru limitarea şi înlăturarea efectelor accidentului.

Simularea unui accident major in care sunt implicate substante periculoase | imaginea 2 Norul de clor, care s-a deplasează pe direcţia 250 - 270 grade, a provocat intoxicarea a doi lucrători de pe platforma industrială. Victimele au fost transportate de echipa specializată din cadrul SPSU al operatorului economic la Policlinica Platformei Chimice.

După primirea informaţiei de la operatorul economic, preşedintele comitetului local pentru situaţii de urgenţă Mihăeşti a dispus declanşarea semnalul „ALARMĂ LA DEZASTRE” şi punerea în aplicarea PUE (plan de urgenţă extern) împreună cu c.l.s.u. Rm Vâlcea.

Echipajele SPSU de pe platforma industrială au creat perdele de apa pentru absorbţia clorului.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea a amenajat Punctul de Comandă Înaintat al forţelor de urgenţă externă şi punctul de adunare a victimelor în parcarea de lângă Primăria Mihăeşti.

În urma analizei situaţiei şi propunerilor membrilor CJCCI, prefectul a ordonat întreruperea circulaţiei pentru interzicerea accesului în zona contaminată, precum şi evacuarea populaţiei din satul BULETA (comuna MIHĂEŞTI). În zona afectată din Mihăeşti, echipa de primă cercetare şi evaluare CBRN şi laboratorul mobil al APM au monitorizat permanent nivelul concentraţiei de clor în zona afectată.

Cu ajutorul unei autospeciale de stins incendii s-a realizat decontaminarea pe drumurile afectate.

Simularea unui accident major in care sunt implicate substante periculoase | imaginea 3 Inspectoratul Judeţean de Poliţie a asigurat fluidizarea circulaţiei şi restricţionarea accesului persoanelor şi autovehiculelor neautorizate în zonele cu restricţii; Inspectoratul Judeţean de Jandarmi a participat la alarmarea şi evacuarea populaţiei de pe direcţia de deplasare a norului toxic, cu precădere a celor aflaţi în tranzit;

Organele de ordine publică au efectuat evacuări de persoane, asigurat paza şi informat populaţiei cu privire modul de comportare în caz de accident chimic.

Exerciţiul s-a încheiat cu semnalul “ÎNCETAREA ALARMEI”- format dintr-un sunet continuu, de aceiaşi intensitate, cu durată de 2 minute. Pentru desfăşurarea aplicaţiei, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, membrii titulari şi cei consultanţi, s-a constituit în grupul de suport tehnic pentru accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase cu efecte în afara amplasamentului (Instituţia Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Vâlcea, Direcţia de Sănătate Publică - Serviciul de Ambulanţă, Inspectoratul Teritorial de Muncă, operatorii economici de pe Platforma Chimică) şi împreună cu: Consiliul Judeţean, Administraţia Bazinală de Apă Olt, S.G.A. Vâlcea şi primăriile localităţilor: Mihăeşti, Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Ocnele Mari, Nicolae Bălcescu, Galicea Budeşti, Buneşti; au pus în aplicare planurile de urgenţă internă şi externă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea a intervenit cu : o autospeciale pentru stins incendii, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o autospecială pentru descarcerare, o ambulanţă SMURD şi o autospecială a echipajului CBRN (cercetare bacteriologică, radiologică şi nucleară).

Simularea unui accident major in care sunt implicate substante periculoase | imaginea 4 Exerciţiul a avut drept scop testarea: planurilor de urgenţă internă şi externă, a procedurilor de urgenţă, precum şi evaluarea capacităţii de intervenţie şi pregătire a personalului propriu şi al instituţiilor care asigură funcţiile de sprijin în cazul producerii unui accident major.

MASURI DE PRIM AJUTOR

ÎN CAZUL INTOXICĂRII CU CLOR

  • Clorul este un gaz de culoare galben-verzui cu miros sufocant si se condensează sub forma de lichid maroniu.
  • Clorul este un gaz toxic care irita pielea, ochii, nasul, gatul si provoacă lacrimare.
  • In caz de inhalare scoateţi persoana expusa la aer curat si administraţi-i oxigen umidificat 100% printr-un aparat de reanimare. La oprirea respiraţiei, victimei i se face respiraţie artificiala. Persoana afectata se tine in repaus si căldură. Se asigura asistenta medicala imediata.
  • În contact cu pielea îndepărtaţi rapid îmbrăcămintea şi încălţămintea contaminate. Clătiţi cu multa apa, cel puţin 15 minute. Daca iritarea pielii persista după spălare, se asigura asistenta medicala. Pentru degerături datorate contactului cu clor lichid, introduceţi zona afectata in apa la 420C pana se reîncălzeşte complet. Nu folosiţi surse de încălzire uscata. Nu se aplica unguente fără acordul unui medic.
  • In cazul contactului cu ochii, nu permiteţi persoanei afectate sa se frece la ochi sau sa închidă strâns închişi ochii. Ridicaţi uşor pleoapele si spălaţi cu multa apa, pana când persoana afectata este transportata la un punct de urgente medicale. Nu se încearcă neutralizarea clorului. Purtarea lentilelor de contact este interzisa in mediul cu riscuri de expunere la clor.
  • In cazul scăpărilor accidentale de clor, pentru protecţia mediului, se izolează zona contaminate. Se utilizarea pulverizarea cu apa pentru reducerea conţinutului de vapori din aer, darn u se aplica jetul in zona spărturii sau scurgerii. Se realizează o ventilare generala sau locala pentru reducerea conţinutului de clor in aer pana la valoarea limita de expunere.

ATENŢIE! În cazul deversărilor din cisterne izolaţi zona pe o raza de 240 metri. Nu atingeţi si nu mergeţi prin produsul deversat.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.