Baza de Pregătire Suceava - o bază de antrenament unică în țară și a 13-a la nivel european!

Vineri, 30 August 2013Suceava
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Baza de Pregatire Suceava  o baza de antrenament unica in tara si a 13 a la nivel european | imaginea 1 Baza de Pregătire Suceava reprezintă locul în care, disciplina caracteristică unei instituții militare, se îmbină armonios cu latura umană, cu respectul și înțelegerea reciprocă, indiferent de funcție sau grad, totul sub stindardul unui scop comun: controlul incendiului. Cei care au trecut pragul “Bazei de Pregătire Suceava” au realizat, cu certitudine, că aceasta nu este doar un proiect ambițios menit a ajuta la desăvârșirea profesională a pompierilor care participă la cursurile susținute aici, ci reprezintă rezultatul unei îndelungi și intense colaborări într-o echipă în care, idei ale pompierilor cu state vechi se îmbină armonios cu cele ale mai tinerilor lor colegi, spre obținerea unui rezultat final de excepție.

O scurtă trecere în revistă a tehnicii de antrenament BPS

Baza de Pregătire Suceava (BPS) este localizată în cadrul Gărzii de Intervenție Siret. Pompierii militari antrenați aici au ocazia să dobândească cunoștințe specifice, deosebit de importante pentru siguranța lor și a colegilor alături de care se lansează în luptă pe frontul incandescent. Din punct de vedere tehnic, BPS vine în întâmpinarea cursanților cu un turn de salvare prevăzut cu balcoane, un puț subteran și unul suprateran, un poligon de educație fizică, un lac pentru exersarea salvărilor de la inundatii, înec etc, un beci de antrenament, un container-labirint, un caisson - punctul de interes maxim, un container pentru studiul fenomenului backdraft, o construcție modulară, o zonă pentru exersarea salvărilor de persoane prinse sub dărâmături, cadre metalice pentru aprofundarea deprinderilor de mânuire a țevilor de refulare pentru stingerea eficientă a incendiilor. Toate aceste obiective vor fi descrise, detaliat, într-un material mai amplu, de prezentare a structurilor de antrenament ce alcătuiesc fenomenul complex numit simplu: Baza de Pregătire Suceava. Aceasta, datorită dotărilor complexe, este unică în România, recunoscută și omologată cu tehnica și personalul aferent, și a 13 - a la nivel european.

Personalul Bazei de pregătire numără 6 formatori, atestați în lucru real cu focul: col.dr.Ion Burlui, lt.col.Sorin Popovici, mr.Marius Tăuteanu, plt.Simona Cojocar, plt.Bogdan Popovici și plt.adj.Cristi Cosic dar și 8 instructori selectați din personalul operațional de la Garda de Interveție Siret.

Baza de Pregatire Suceava  o baza de antrenament unica in tara si a 13 a la nivel european | imaginea 2 Până acum, în cadrul bazei s-au pregătit 160 de militari din județul Suceava. Pe parcursul primului modul de pregătire, aceștia și-au însușit cunoștințe complexe privind cunoașterea și executarea tehnicilor de lucru la intervenții - incendii și salvări din medii ostile dar și cele privitoarea la cunoașterea fenomenelor complexe. Modulul al doilea de pregătire, va începe în luna septembrie și se va axa pe conducerea și gestionarea acțiunilor de intervenție, întocmirea și completarea documentelor operative și implementarea măsurilor de securitate.

BPS - realizată cu sprijinul inspectorului general col.dr.Ion Burlui

Ideea înființării BPS a apărut în anul 2007 când, prim-adjunctul inspectorului-șef lt.col.Sorin Popovici, pe atunci comandant al Detașamentului Rădăuți, a întreprins, alături de alți colegi pompieri militari și voluntari, o vizită în Franța, având ocazia să vadă modul în care omologii lor francezi înțelegeau să se pregătească pentru intervenții. “Am fost profund impresionați de profesionalismul pe care l-am găsit” - spune lt.col Sorin Popovici, precizând că nu dotarea tehnică, ci modul de abordare a procesului de pregătire a fost factorul decisiv care a stat la baza ideii de a încerca și în România o altă abordare a fenomenului de instrucție.

Drumul nu a fost deloc ușor, piedicile, atât financiare cât și cele legate de mentalități rigide, neîntârziind să apară. “Aceste activități au căpătat o altă turnură de vreo 3 ani de zile, de când domnul col.Ion Burlui (actualmente inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență - n.r.) a devenit inspector-șef. A înțeles exact ce vrem să facem și a avut o cu totul altă abordare decât predecesorii săi. A înțeles cu adevărat că acesta este viitorul pregătirii noastre ca pompieri. Ne-a sprijinit cu tot ce a putut pentru ca ceea ce vedeți azi, aici, să se realizeze”. - a precizat lt.col. Sorin Popovici.

Baza de Pregatire Suceava  o baza de antrenament unica in tara si a 13 a la nivel european | imaginea 3

Un nou mod de abordare al antrenamentelor bazat pe competență și profesionalism, nu pe grade sau ierarhie

În cadrul BPS, procesul de instrucție caută să prindă o nouă abordare. Se merge foarte mult pe relația de la egal la egal, indiferent de grad sau funcție, toți participanții la un curs, în cadrul Bazei fiind acolo nu pentru a fi instruiți ci pentru a acumula cunoștințe.

“Se știe că în momentul în care, până acum, un militar, era verificat la o anume disciplină, dacă nu trecea un anume barem, primea acel răspuns dur: nu ești bun, nu știi! Aici modul de lucru diferă: toți au drepturi egale la pregătire. Nu ar trebui să mire pe nimeni dacă la curs locotenent - colonelul cutare este în echipa plutonierului X și executa ceea ce îi spune acesta. Aici vorbim de competență șî profesionalism, nu vorbim de grade, nu vorbim de ierarhie. Este un nou mod de abordare care a șocat pe foarte mulți!” - spune lt.col.Sorin Popovici.

“Mai mult, militarii nu au auzit în ultimii doi ani, aici, în baza de pregătire, expresii de genul:nu esti bun!. Fiecare militar trebuie să-și faca o autocorecție. Dacă, de exemplu, un militar nu reușeste să dea randament la salvări de la înăltime deoarece are o fobie legată de înălțime, va fi bun la altceva. Ideea este că, la final, după parcurgerea etapelor de antrenament, fiecare militar are posibilitatea să vină și să spună: aici mă simt în stare!” - adaugă lt.col Popovici.

Militarii se bucură aici de confidențialitatea instructorilor dar și de sprijinul personalului specializat pentru a-și depăși eventualele fobii și a-și menține la cote optime performanțele fizice. La final, eforturile reunite ale echipei de formatori și cursanți reușesc să scoată tot ce e mai bun dintr-un militar trimițând pe frontul incandescent un cavaler bine pregătit, capabil să facă față cu succes unei situații de urgență.

Zilele ce urmează, Agenda Pompierului va prezenta în detaliu fiecare punct de pregătire din cadrul BPS, o atenție specială urmând a fi acordată Caissonului și studiilor fenomenelor complexe legate de foc.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.