Exerciţiu de cooperare cu activarea Planului Roşu de Intervenţie

Luni, 30 Septembrie 2013Bihor

Exercitiu de cooperare cu activarea Planului Rosu de Interventie | imaginea 1 În data de 25 septembrie a.c., între orele 18.30 - 21.09, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat un amplu exerciţiu de cooperare pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unui accident rutier cu victime multiple.

În cadrul acestei activităţi complexe, care a implicat testarea Planului Roşu de intervenţie al judeţului Bihor, au fost angrenate atât echipajele de pompieri militari de căutare, salvare şi evacuare a victimelor, de descarcerare, de localizare şi stingere a incendiului, de prim ajutor calificat (echipajele SMURD din cadrul subunităţilor), echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, cât şi forţe ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi ale Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo.

Conform scenariului, în data de 25 septembrie a.c., în jurul orei 18.30, prin intermediul sistemului unic de urgenţă 112, se sesizează producerea unui accident rutier pe drumul judeţean DJ 108H, între localităţile Pestiş şi Pădurea Neagră, în care sunt implicate două autoturisme şi un microbuz. În urma producerii accidentului, cele trei autovehicule au părăsit carosabilul: un autoturism răsturnându-se într-o râpă, microbuzul aflându-se chiar pe marginea coastei abrupte, iar cel de-al treilea autovehicul fiind proiectat într-un copac situat pe marginea prăpastiei, la acesta din urmă izbucnind un incendiu violent, din cauza scurgerilor de combustibil rezultate în urma coliziunii.

Exercitiu de cooperare cu activarea Planului Rosu de Interventie | imaginea 2 Accidentul este deosebit de grav, cele trei persoane din cele două autoturisme, fiind încarcerate şi toţi ocupanţii microbuzului fiind proiectaţi, în urma impactului, în râpă, la o diferenţă de nivel de aproximativ 15 metri. Evaluarea situaţiei la faţa locului (două persoane decedate şi 15 persoane rănite, unele dintre acestea în stare foarte gravă) a impus activarea de urgenţă a Planului Roşu de Intervenţie, cu aprobarea prefectului judeţului Bihor.

În scopul desfăşurării activităţii în condiţii similare intervenţiei la un eveniment real, de o asemenea anvergură, pentru salvarea victimelor au fost mobilizaţi 40 de pompieri militari, care au intervenit cu un punct de comandă mobil, o autospecială de descarcerare grea, o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o autospecială de descarcerare cu remorca cu punctul medical avansat, un autocamion de intervenţie şi opt ambulanţe SMURD, desfăşurând simultan operaţiuni de localizare şi lichidare a incendiului şi descarcerare a persoanelor surprinse între fiarele contorsionate ale autoturismelor, de asigurare a culoarelor de acces la victime, balizare şi iluminare a zonei pentru facilitarea intervenţiei echipajelor medicale şi de transport al persoanelor rănite la ambulanţe.

Configuraţia terenului a presupus un grad ridicat de dificultate în privinţa accesului echipajelor medicale la victimele aflate în râpă şi transportul acestora din urmă la ambulanţe, astfel că, alături de pompierii militari, în operaţiunea de evacuare a persoanelor rănite au fost angrenate şi echipaje ale Serviciului Salvamont Salvaspeo, care au acţionat cu echipamentele specifice din dotare.  De asemenea, la faţa locului au fost prezente două echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi un echipaj al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, care au delimitat accesul în zonă şi au identificat victimele, precum şi un echipaj de jandarmi, responsabil cu asigurarea ordinii şi siguranţei publice. Cele opt echipaje SMURD şi cinci echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean au procedat la triajul răniţilor, acordarea îngrijirilor medicale de urgenţă şi transportul victimelor la unităţile spitaliceşti.

Exercitiu de cooperare cu activarea Planului Rosu de Interventie | imaginea 3 Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui amplu exerciţiu, coordonat de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, general de brigadă dr. Baş Ioan, au vizat verificarea:

  • viabilităţii Planului Roşu de Intervenţie;
  • fluxului informaţional–decizional în situaţii de urgenţă de amploare;
  • modului de coordonare a operaţiunilor de salvare;
  • capacităţii operaţionale a unităţii şi a funcţionării tehnicii şi materialelor din înzestrare;
  • nivelului de pregătire a echipajelor de intervenţie pentru evacuarea şi salvarea persoanelor în astfel de situaţii;
  • organizării în teren a cooperării cu forţele participante la intervenţie;
  • capacităţii unităţilor spitaliceşti din zonă de a gestiona un număr mare de victime.

Concluzia generală, desprinsă în urma evaluarii calitative a exerciţiului desfăşurat în cursul zilei de ieri, a relevat faptul că situaţiile de urgenţă ce ar putea genera declanşarea Planului Roşu de Intervenţie în judeţul Bihor, vor putea fi gestionate la parametri optimi de catre instituţiile care au, potrivit legii, competenţă de acţiune în domeniu.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.