Exercițiu de limitare și înlăturare a urmărilor unui seism major în municipiul Bârlad

Miercuri, 11 Septembrie 2013Vaslui

Exercitiu de limitare si inlaturare a urmarilor unui seism major in municipiul Barlad | imaginea 1 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui a desfăşurat miercuri, 11 septembrie a.c., un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren care a avut ca temă limitarea şi înlăturarea urmărilor unui seism major care a afectat în mod deosebit municipiul Bârlad. Acţiunea s-a înscris în programul anual de pregătire şi s-a desfăşurat sub coordonarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a prefectului judeţului Vaslui.

Scenariul exerciţiului a cuprins situaţii tactice variate apărute ca urmare a producerii unui seism major de la incendii, salvări de la înălţime, căutarea victimelor surprinse sub dărâmături, evacuarea persoanelor şi bunurilor, acordarea primului ajutor medical, intervenţia în cazul eşecului utilităţilor publice, descarcerare şi până la instalarea taberei de sinistraţi.

Astfel, blocul C1 situat pe strada Republicii a suferit avarii însemnate ca urmare a seismului, la toate scările, iar în interior au fost surprinşi 22 de locatari, din care opt au fost grav răniţi. Pe acoperişul blocului au rămas două persoane rănite care nu pot fi evacuate, interiorul casei scărilor fiind prăbuşit. O altă persoană a fost surprinsă de prăbuşirea acoperişului altei scări din bloc. De asemenea, scara D a fost afectată de o explozie urmată de un incendiu. Alte 12 persoane, din care două grav rănite, au fost surprinse de seism în zona blocurilor nr. 10 şi 11. Pe fondul agitaţiei produse ca urmare a cutremurului şi a nerespectării regulilor de circulaţie, în intersecţia dintre străzile Republicii şi Siret s-a produs un grav accident de circulaţie, iar două persoane au rămas încarcerate.

Exercitiu de limitare si inlaturare a urmarilor unui seism major in municipiul Barlad | imaginea 2 Exerciţiul a debutat cu intervenţia pompierilor de la Detaşamentul Bârlad pentru localizarea şi lichidarea incendiului izbucnit după seism. În acelaşi timp, echipele de cercetare ale I.S.U. Vaslui, C.L.S.U. şi ale Unităţii Militare din Bârlad au început operaţiunile de căutare a persoanelor surprinse sub dărâmături sau la înălţime.

O altă etapă a constat în instalarea postului medical avansat al U.P.U. – S.M.U.R.D. Aici s-a efectuat triajul victimelor de către personalul specializat. Echipe mixte formate din pompieri, militari şi membri C.L.S.U. Bârlad au intervenit pentru căutarea şi scoaterea victimelor de sub dărâmături, acordarea primului ajutor medical de urgenţă şi transportul acestora la postul medical avansat. Din acest punct, cele şapte echipaje S.M.U.R.D. şi S.A.J. au transportat persoanele cu afecţiuni grave la spital.

Evacuarea celor doi răniţi de pe acoperişul blocului s-a făcut cu ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie – Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi. Alte persoane surprinse la înălţime au fost salvate cu ajutorul autoscărilor mecanice aparţinând Detaşamentului Bârlad şi S.V.S.U. Bârlad. Pompieri, militari şi voluntari au evacuat oamenii şi bunurile şi i-au transportat cu ajutorul camioanelor către tabăra de sinistraţi, amenajată de unităţile M.Ap.N. din garnizoana Bârlad.

Exercitiu de limitare si inlaturare a urmarilor unui seism major in municipiul Barlad | imaginea 3 Forţele de intervenţie au întreprins manevre pentru sprijinirea construcţiilor care erau afectate de cutremur cu ajutorul echipamentelor autospecialei de descarcerare grea şi a altor mijloace din dotare. Un echipaj de pompieri a intervenit pentru descarcerarea persoanelor din cele două autoturisme implicate în accident, iar paramedicii şi personalul S.A.J. le-au acordat primul ajutor medical şi i-au transportat la spital.

Echipe specializate au intervenit pentru înlăturarea avariilor la utilităţile publice, gaze naturale, apă, energie electrică şi telefonie. Comunicarea între forţele de intervenţie s-a realizat cu ajutorul Punctului Mobil de Comandă din dotarea I.S.U. Iaşi.

La acţiunile de intervenţie şi înlăturare a efectelor negative ale situaţiilor tactice prezentate au participat forţe şi mijloace ale I.S.U. Vaslui (coordonate de inspectorul şef colonel Neculai Olaru), I.S.U. Iaşi (Punctul de Mobil de Comandă), Inspectoratului General de Aviaţie – Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi, Unităţii Militare Bârlad, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, U.P.U. – S.M.U.R.D. Vaslui, C.P.U. Bârlad, D.S.P., Serviciului de Ambulanţă Bârlad şi nu în ultimul rând, al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Bârlad.  

Scopul exerciţiului a fost de verificare a modului de organizare a cooperării între forţele instituţiilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cazul producerii unui sism major. Pe timpul desfăşurării exerciţiului s-a urmărit şi modul de punere în aplicare a Planului Roşu de intervenţie al judeţului Vaslui. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui mulţumeşte şi pe această cale tuturor instituţiilor care şi-au adus aportul la reuşita acestui complex exerciţiu.        

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.