Alarmă pe aeroport!
Joi, 24 octombrie a.c., începând cu ora 09:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj a desfăşurat exerciţiul cu tema: “Gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de producerea unei defecţiuni la o aeronavă de pasageri în timpul desfăşurării operaţiunilor de decolare pe pista Aeroportului Internaţional Craiova”.
La acest exerciţiu au fost angrenate forţe şi mijloace aparţinând următoarelor structuri: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; Instituţia Prefectului Dolj; Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj; Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare, Reanimare şi Descarcerare (SMURD); R.A. Aeroportul Craiova; Inspectoratul de Poliţiei al Judeţului Dolj; Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj; Inspectoratul General de Aviaţie; Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj; Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj; Societatea Naţională de Cruce Roşie din România – Filiala Dolj; Serviciul de Telecomunicaţii Speciale; Brigada 2 Infanterie Rovine.
Situaţia generală:
Aeroportul Craiova situat la o distanţă de 7 km de centrul municipiului Craiova, de-a lungul traseului Craiova - Bucureşti, aeroportul deserveşte întreaga zonă a Olteniei, fiind cea mai apropiată poartă aeriană pentru cele 5 judeţe : Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. Până în prezent, în urma unei investiţii, a fost realizată o remiză P.S.I., cu un rezervor de apă de 225 de metri cubi şi un inel de incendiu (10 hidranţi exetriori) pentru platforma de îmbarcare/debarcare.
Aeroportul Craiova are capacitatea de a oferi o asistenţă de handling pentru 500 pasageri în maxim 30 de minute. Aeroportul dispune de echipamentul necesar pentru prevenirea şi stingerea incendiilor şi pentru operaţiunile de salvare: în cadrul AD - CAT 6 până la CAT 7 ( în funcţie de dimensiunile aeronavei), cu ajutorul a 3 maşini de stingere a incendiilor, prevăzute cu echipamente adecvate de descarcerare, şi 2 maşini pentru asistenţă medicală în caz de urgenţă. Asigurarea serviciilor de prevenire şi stingere a incendiilor este disponibilă în cadrul orelor operaţionale ale aeroportului sau în afara orelor de program operaţional, la solicitarea operatorilor aerieni. Întreg personalul este instruit pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, fiind autorizaţi de către AACR, la standardele ICAO.
Situația tactică specială:
Joi,24 octombrie a.c., în jurul orei 09.00, o aeronavă AIRBUS A320, cu 184 pasageri, efectuează manevrele de decolare pe pista principală a Aeroportului Internaţional Craiova . Pe parcursul rulajului de decolare (aeronava se apropia de viteza de desprindere de la sol) are loc o defecţiune la trenul principal de aterizare din partea dreaptă. Urmare a acestui eveniment aeronava virează violent spre partea dreaptă, părăsind pista.
În urma impactului cu solul, au rezultat următoarele:
- fisurarea şi scurgerea unei cantităţi de aproximativ 3 tone combustibil din rezervorul aripii din partea dreaptă;
- ruperea fuselajului;
- apariţia unui incendiu în zona centrală a fuselajului şi a aripii dreapta, în urma frecării cu pista.
Aeronava are la bord: 184 pasageri, 6 membri ai echipajului (2 piloţi şi 4 însoţitori de bord), 23 tone de combustibil kerosen JET A1.
În cadrul Aeroportului Craiova a fost activată celula de urgenţă, care a informat Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Craiova despre evenimentul produs şi solicită sprijinul structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă în situaţia producerii unui accident de aviaţie prin SNUAU 112.
Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă al Aeroportului Craiova pune în aplicare Planul propriu de salvare şi stingerea a incendiilor şi acţionează pentru localizarea şi lichidare incendiului cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă MERCEDES ACTROS iar pentru acordarea primului ajutor medical cu 1 ambulanţă proprie. Situaţia meteo iniţială: Local, în sudul Olteniei (România), vânt din direcţia NV, cu viteza de 14 m/s, o nebulozitate de 20%, fără precipitaţii. Gradul de stabilitate pe verticală a aerului: convecţie.
Situația specială nr.1
Garda de intervenţie a Detaşamentului 2 Pompieri Craiova este alertată şi se deplasează pe itinerariul str. Henry Ford - bdul. Decebal – Calea Bucureşti – Aeroportul Internaţional Craiova, parcurgând o distanţă de aproximativ 8 km.
Ajungând la locul intervenţiei – comandantul Detaşamentului 2 Pompieri Craiova, după executarea recunoaşterii a constatat:
- personalul de intervenţie este expus la arsuri şi intoxicaţii cu fum;
- incendiul se manifesta violent la trenul de aterizare al aeronavei, la aripa dreaptă şi fuselaj;
- se desfăşura operaţiunea de localizare şi lichidare a incendiului de către un echipaj de pompieri ai serviciului pentru situaţii de urgenţă a Aeroportului Craiova şi
- acordarea primului ajutor medical cu un echipaj de prim ajutor propiu;
- datorită fumului dens şi înecăcios 10 persoane prezintă arsuri la nivelul membrelor superioare şi 4 au fost intoxicate cu fum;
- 18 persoane sunt rănite, din care 5 în stare critică;
- 12 persoane sunt încarcerate;
- necesitatea balizării zonei pentru evitarea pătrunderii persoanelor neautorizate.
Situația specială nr.2
În timp ce forţele de intervenţie acţionau pentru localizarea şi lichidarea incendiului, comandantul intervenţiei este informat de starea critică a celor 4 pasageri, solicitând în sprijin un echipaj pentru transportul victimelor la spital cu o autospecială APTVM din cadrul Secţiei de Pompieri Craiova.
Datorită evenimentului complex, comandantul intervenţiei, solicită încă o autospecială de lucru cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului 1 Pompieri Craiova.
Datorită rănilor suferite în urma incendiului, o persoană necesită transportul de urgenţă la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Comandantul intervenţiei solicită sprijinul elicopterului SMURD.
Tot în acest moment, ajunge la faţa locului şi grupa operativă, preluând conducerea acţiunilor de intervenţie.
Situația specială nr.3
În timp ce forţele de intervenţie acţionau pentru localizarea şi lichidarea incendiului, comandantul intervenţiei este informat că în interiorul calei aeronavei se află 2 containere metalice cu conţinut necunoscut.
Situația specială nr.4
La ora 11.00, comandantul intervenţiei este informat că incendiul a fost lichidat.
Scop: dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forţelor de intervenţie; verificarea viabilităţii Planului operaţional de intervenţie în caz de accident de aviaţie civilă; verificarea viabilităţii Planului Roşu de intervenţie; verificarea viabilităţii Planului de urgenţă al Aeroportului Internaţional Craiova; perfecţionarea deprinderilor personalului privind cercetarea şi stabilirea cauzelor probabile ale incendiului; verificarea interoperabilităţii forţelor angrenate pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de un incendiu la aeronave; exersarea cooperării interinstituţionale, precum şi aplicarea procedurilor existente la nivelul domeniilor de competenţă; coordonarea tehnică a acţiunilor de intervenţie; salvarea persoanelor surprinse de incendiu; acordarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească prin intermediul S.M.U.R.D; localizarea, limitarea propagării, stingerea şi lichidarea consecinţelor incendiului; asigurarea legăturilor radio şi fir, antrenarea personalului în folosirea indicativelor şi verificarea viabilităţii sistemului de comunicaţii pentru forţele proprii, precum şi pentru cele cu care se cooperează;
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.