Cutremur la Caracal

Vineri, 18 Octombrie 2013Olt

Cutremur la Caracal | imaginea 1 Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” al județului Olt a desfășurat, joi, 17 octombrie a.c., în municipiul Caracal, un exercițiu de simulare a unui cutremur, de 6,5 grade pe scara Richter, care a afectat zona de sud a țării, în special municipiul Caracal. Conform scenariului de desfășurare, în urma seismului au fost avariate două blocuri de locuințe, blocate sub dărâmături mai multe persoane și s-au produs avarii la rețelele de gaze naturale, electricitate și telefonie.

Pentru limitarea efectelor cutremurului, la fața locului s-au deplasat pompierii Detașamentului Caracal cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD, o autospecială de descarcerare cu modul pentru dezastre, o autospecială pentru salvare de la înălțime și echipa de deblocare-salvare, cu câinele specializat în căutarea persoanelor surprinse sub dărâmături. În sprijinul pompierilor au venit și membrii SVSU Caracal, echipaje de la IPJ și IJJ, forțe ale Ministerului Apărării Naționale, echipaje de la Serviciul de Ambulanță și echipe specializate ale societăților care se ocupă de alimentarea cu energie electrică, gaze naturale, apă și furnizarea serviciilor de telefonie din localitate. Cu ajutorul mijloacelor de intervenție din dotare, echipele prezente la locul intervenției au evacuat și transportat la punctul de acordare a primului ajutor mai multe persoane blocate în urma seismului, trei dintre acestea fiind rănite și transportate la spitalul din Caracal.

Cutremur la Caracal | imaginea 2 Din cauza întreruperilor repetate ale curentului, la tabloul electric al clădirii Teatrului Național din Caracal s-a produs un scurtcircuit, ce a dus la izbucnirea unui incendiu la sala de spectacole și acoperișul clădirii. Pentru stingerea incendiului s-a acționat cu o autospecială de stingere, reușindu-se lichidarea focului în aproximativ 30 de minute. Panica a făcut ca un autoturism ce se deplasa prin fața Teatrului Național, să intre în coliziune cu o autoutilitară, în urma accidentului rezultând rănirea gravă a șoferului autoturismului. Victima a rămas încarcerată, iar vehiculul prezenta scurgeri de benzină. Cu ajutorul accesoriilor pentru descarcerare, paramedicii SMURD au scos victima dintre fiarele contorsionate ale mașinii, iar un echipaj de stingere a intervenit pentru asigurarea măsurilor PSI în zonă și spălarea carosabilului de combustibilul scurs pe acesta.

Exercițiu desfășurat astăzi și-a atins obiectivele stabilitate, colaborare forțelor participante a fost foarte bună, cetățenii implicați au reacționat pozitiv, au sprijinit echipele de intervenție și au demonstrat că au cunoștințe despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.