Exerciții în toate unitățile școlare

Marți, 22 Octombrie 2013Vaslui

Exercitii in toate unitatile scolare | imaginea 1 În baza protocolului încheiat între Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Educaţiei Naţionale, privind pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă a copiilor, elevilor şi studenţilor din învăţământul naţional preuniversitar şi superior, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean au efectuat o serie de activităţi, în scopul verificării şi îmbunătăţirii modului de cunoaştere şi comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

Obiectivul activităţilor a fost acela de a crea o cultură preventivă, prin cunoaşterea formelor de manifestare a principalelor tipuri de risc, a măsurilor de protecţie, a modului de acţiune si comportare a elevilor şi cadrelor didactice în cazul producerii acestora.

Astfel, în ziua de 17 octombrie în toate unităţile şcolare din judeţ s-au desfăşurat activităţi de pregătire teoretică. În zilele de 18 şi 21 octombrie au avut loc exerciţii de simulare a producerii unei situaţii de urgenţă în toate unităţile de învăţământ ( licee, şcoli şi grădiniţe).

La Liceul „Ştefan Procopiu” din municipiul Vaslui a avut loc un exerciţiu pe parcursul căruia s-a verificat modul de comportare şi acţiune a cadrelor didactice şi elevilor pe timpul şi după producerea unui cutremur.

Exercitii in toate unitatile scolare | imaginea 2 Aspectele urmărite de cadrele Inspecţiei de Prevenire prezente la exerciţiu au fost următoarele:

  • adăpostirea elevilor şi cadrelor didactice pe timpul producerii seismului, în sălile de clasă, sub elemente de rezistenţă (bănci, catedră, grinzi de rezistenţă, tocuri de uşă);
  • intervenţia promptă a personalului propriu privind stingerea unui eventual incendiu, acordarea primului ajutor persoanelor rănite, deblocarea căilor de evacuare;
  • evacuarea în mod ordonat, în condiţii de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice, cu respectarea regulilor de protejare a capului la ieşirea din clădire;
  • deplasarea către locul de adunare prestabilit;
  • inventarierea întregului personal pentru a se cunoaşte dacă există persoane blocate în clădire, rănite sau prinse sub dărâmături.

Cadrele Inspecţiei de Prevenire au apreciat modul în care s-a desfăşurat exerciţiul şi au subliniat importanţa acestor simulări pentru a învăţa comportamentul corect în astfel de situaţii.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.