Exerciţiu comun pentru intervenţia în situaţii de urgenţă, pe platforma Petromidia

Joi, 31 Octombrie 2013Constanța

Exercitiu comun pentru interventia in situatii de urgenta  pe platforma Petromidia | imaginea 1 Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa au desfăşurat, miercuri, un exerciţiu tactic la rafinăria Petromidia Năvodari, pentru verificarea mecanismelor de intervenţie şi a vitezei de răspuns în cazul unor incidente grave.

Scenariul a vizat simularea unei explozii, urmată de un incendiu, la un rezervor de păcură din cadrul parcului de rezervoare care afectează şi reţeaua inelară de protecţie a rezervorului. Casa pompelor, aflată la aproximativ 20 de metri de rezervor este, de asemenea, afectată, uşa metalică de la intrare fiind blocată. Muncitorul care efectua revizia în casa pompelor sub efectul exploziei se împiedică şi se loveşte la cap, rămânând inconştient şi blocat în interiorul acesteia. Explozia este urmată de un incendiu cu două victime.

Exercitiu comun pentru interventia in situatii de urgenta  pe platforma Petromidia | imaginea 2 În acord cu procedurile interne, compania transmite o notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” şi structurii interne de pompieri de pe platforma Petormidia - Global Security Systems - privind producerea unui incident la Rompetrol Rafinare. ISU „Dobrogea” raportează operativ la Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, informează preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi trimite la locul evenimentului echipajele staţiei de pompieri Midia Năvodari. De asemenea, ISU „Dobrogea” informează Agenţia pentru Protecţia Mediului, trimite în zonă grupa operativă pentru evaluarea situaţiei şi alertează echipajele Detaşamentului de Pompieri Constanţa Palas şi Detaşamentului de Pompieri Constanţa Port şi urmăreşte intrarea acestora în dispozitiv. Grupa operativă informează despre situaţia din teren şi asigură managementul forţelor de intervenţie.

“Grupul Rompetrol reprezintă un obiectiv strategic nu doar la nivel judeţean, ci la nivel naţional, iar importanţa acestuia ne obligă să asigurăm un răspuns efficient la producerea unor evenimente cu consecinţe în sfera situaţiilor de urgenţă. Ne-am propus să testăm cooperarea dintre echipajele serviciului privat şi cele profesioniste ale ISU Constanţa prin organizarea anuală a unui exerciţiu pe platforma Rompetrol. Complexitatea viitoarelor exerciţii va creşte pe măsură ce anumite scenarii vor deveni rutină“ a declarant prim-adjunctul inspectorului şef, maior Vlăduţ Ion.

La exerciţiu au participat două autospeciale cu apă şi spumă, o autoscară mecanică, o cisternă cu spumogen, o autospecială de descarcerare, patru autoturisme de teren, o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă Privat Rompetrol, o Ambulanţă SMURD şi un laborator mobil pentru analiza aerului.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.