Seism în orașul Panciu

Joi, 03 Octombrie 2013Vrancea

Seism in orasul Panciu | imaginea 1 Joi, 2 octombrie a.c., cu începere de la ora 11.00, în oraşul Panciu s-a desfăşurat un exerciţiu pentru antrenarea structurilor de intervenţie la gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de un seism major. Scopul principal al exerciţiului comun este pregătirea forţelor participante pentru a face faţă şi a controla orice situaţie de urgenţă s-ar produce şi de a limita pe cât posibil efectele acesteia, reducerea pagubelor şi, nu în ultimul rând, salvarea vieţilor omeneşti puse în pericol.

Conform scenariului exerciţiului, în zona seismică Vrancea a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7o pe scara Richter care a determinat avarierea mai multor imobile în oraşul Panciu. Imediat, s-a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă care a alertat şi a trimis în acţiune mijloacele şi forţele Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă ale oraşului Panciu. Situaţia este transmisă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, prin intermediul acestuia fiind informat şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

La nivelul oraşului se acţionează pentru evacuarea persoanelor din locurile cu pericol, stabilirea şi înfiinţarea locurilor pentru triajul persoanelor care necesită asistenţă medicală de urgenţă şi transportul persoanelor rănite la spital. În clădirile afectate de cutremur se desfăşoară alarmarea şi evacuarea persoanelor ce se aflau în interior. În acest timp, la dispeceratul integrat I.S.U.-S.A.J. se anunţă izbucnirea unui incendiu la Liceul „Ioan Slavici”. Staţia de Pompieri Panciu intervine imediat atât pentru evacuarea elevilor şi personalului, cât şi pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

Seism in orasul Panciu | imaginea 2 În urma informaţiilor primite, inspectorul şef al I.S.U. Vrancea, locotenent–colonel Flaviu-Dorel Chiscop ordonă operaţionalizarea Grupei operative a inspectoratului. Concomitent, se anunţă producerea unui alt incendiu care se manifesta la etajul I al unui restaurant, forţele S.V.S.U. Panciu acţionând în colaborare cu pompierii militari pentru stingerea incendiului şi limitarea pagubelor.

În urma unui accident rutier, două persoane au rămas blocate şi necesită ajutor medical de urgenţă. Se intervine cu autospeciala de descarcerare şi ambulanţe S.M.U.R.D. şi S.A.J. pentru acordarea asistenţei medicale celor răniţi şi transportul acestora la spital pentru tratament. Deoarece în urma cutremurului în oraşul Panciu au avut loc mai multe avarii, o persoană nu poate fi găsită, aceasta fiind surprinsă sub dărâmături. Cuplul canin din cadrul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă intervine pentru căutarea persoanei dispărute, în timp ce serviciile deconcentrate se ocupă de remedierea avariilor produse.

Astfel de exerciţii ample se desfăşoară o dată la doi ani, în scopul verificării concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării intervenţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă şi pregătirii psihologice a efectivelor privind modul de comportare şi acţiune în cazul producerii unei situaţii de acest gen. Totodată, se urmăreşte verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi, verificarea timpilor de intrare în acţiune a forţelor care cooperează în cadrul exerciţiului, verificarea sistemului de transmisiuni din dotarea forţelor angrenate în misiune şi a modului de aplicare a planului comun de acţiune pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă cât şi verificarea posibilităţilor de restabilire a situaţiei de normalitate.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.