Situație de urgență la un centru pentru persoane cu dizabilități

Joi, 10 Octombrie 2013Vaslui

Situatie de urgenta la un centru pentru persoane cu dizabilitati | imaginea 1 Activităţile preventive dedicate Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale se îndreaptă în acest an spre un public aparte - persoanele cu dizabilităţi. Astfel, UNISDR (The United Nations Office for Disaster Risk Reduction) a iniţiat proiectul „Living with disability & disasters” („Trăind cu dizabilităţi şi dezastre”), adresat, la nivel mondial, unui număr de circa un miliard de persoane care trăiesc cu o formă de handicap.

Reprezentând o cincime din populaţia lumii, persoanele cu dizabilităţi pot avea contribuţii unice, de multe ori trecute cu vederea, care să vină în sprijinul reducerii riscului de dezastre şi pentru construirea unei societăţi/comunităţi rezistente. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui susţine şi promovează acest proiect prin activităţi de prevenire şi de informare publică dedicate atât persoanelor cu nevoi speciale, cât şi celorlalţi locuitori ai judeţului.

Miercuri, 9 octombrie a.c., cadrele Inspecţiei de Prevenire au organizat în municipiul Bârlad, cu sprijinul D.G.A.S.P.C., o activitate preventivă şi un exerciţiu de evacuare la Centrul de Servicii Comunitare pentru persoane cu handicap.

Situatie de urgenta la un centru pentru persoane cu dizabilitati | imaginea 2 Exerciţiul a urmărit exersarea modului de evacuare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, având în vedere faptul că în acest centru sunt îngrijite persoane care necesită o atenţie deosebită şi care au nevoie de însoţitor pentru a se evacua. La activitate au participat şi un echipaj de pompieri de la Detaşamentul Bârlad, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi membrii S.V.S.U. Bârlad, cu autoscara mecanică.

Informații de background:

În anul 1989, Adunarea Generală a O.N.U. a desemnat a doua zi de miercuri din luna octombrie, ca fiind "Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale", iar 12 ani mai târziu, aceeaşi adunare a decis să menţină respectarea acesteia ca un vehicul de promovare a culturii globale, cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor. Prin dezastru se înţelege evenimentul datorat declanşării unor tipuri de riscuri, din cauze naturale sau provocate de om, generator de pierderi umane, materiale sau modificări ale mediului şi care, prin amploare, intensitate şi consecinţe, atinge ori depăşeşte nivelurile specifice de gravitate stabilite prin regulamentele privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, elaborate şi aprobate potrivit legii.

În categoria fenomenelor naturale distructive de origine geologică sau meteorologică sunt cuprinse cutremurele, alunecările şi prăbuşirile de teren, inundaţiile şi fenomenele meteorologice periculoase, ce afectează violent zone mari de teren, pe termen lung, provocând pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale şi degradarea mediului ambiant.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.