A explodat o mină antitanc

Vineri, 01 Noiembrie 2013Vrancea

A explodat o mina antitanc | imaginea 1 Joi, 31 octombrie a.c., cu începere de la ora 10.30, s-a desfăşurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru gestionarea unui incendiu izbucnit în comuna Goleşti la un grup de locuinţe în urma unei explozii a unor elemente de muniţie.

Conform scenariului, în timpul executării unor lucrări mecanizate de îndiguire a albiei râului Milcov, un excavator loveşte accidental o mină antitanc aflată îngropată în mal. În urma impactului, se produce o explozie urmată de incendiu, cu următoarele consecinţe: o persoană decedată este aruncată de suflul exploziei în albia râului, o persoană a rămas blocată sub excavator, iar la vegetaţia uscată aflată în imediata apropiere a unui grup de locuinţe s-a produs un incendiu cu pericol de propagare la acestea.

Cetăţenii observă incendiul, intervin cu mijloacele de primă intervenţie pentru localizarea acestuia, concomitent cu anunţarea evenimentului atât prin intermediul numărului de apel unic 112, cât şi la sediul primăriei. Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Goleşti acţionează cu o motopompă transportabilă, iar din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani s-au deplasat la locul intervenţiei trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de descarcerare, o autospecială pirotehnică şi o ambulanţa S.M.U.R.D.

A explodat o mina antitanc | imaginea 2 S-a constatat că incendiul s-a propagat cu repeziciune la două gospodării ale populaţiei din cauza scânteilor purtate de vântul ce bătea cu putere. Pompierii militari au acţionat atât pentru localizarea şi lichidarea incendiului, cât şi pentru protejarea locuinţelor învecinate. Echipa pirotehnică a intervenit pentru cercetarea terenului, căutarea cu ajutorul detectorului de metale, dezgroparea, identificarea, ridicarea şi transportul elementelor de muniţie neexplodată în zona de pe malul râului, iar echipa de căutare – salvare a intervenit pentru identificarea victimei şi aducerea ei la mal. În acelaşi timp, echipajele de pe autospeciala de descarcerare şi ambulanţa S.M.U.R.D. au acţionat pentru deblocarea victimei surprinse sub utilaj, acordarea primului ajutor calificat şi transportul acesteia la spital.

Exerciţiul s-a desfăşurat, în principal, în scopul: verificării modului de organizare a cooperării între forţele participante, verificării accesibilităţii spre localitate şi în interiorul acesteia, precum şi modul de varientare a unui traseu de rezervă, cât şi pentru realizarea unei informări a locuitorilor comunei privind modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.