Cutremur de 7,2 grade pe scara Richter!
Miercuri, 20 noiembrie a.c., ora 11.15, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş a organizat şi desfăşurat, împreună cu alte instituţii şi autorităţi responsabile în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, la Colegiul „D. Neniţescu” din Piteşti, un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de cutremur.
În acelaşi timp, pe amplasamentul Arpechim Bradu s-a desfăşurat un exerciţiu de intervenţie în scopul limitării şi înlăturării efectelor unui accident tehnologic, urmat de un cutremur de peste 7,2 grade pe scara Richter, produs în zona subcarpatică din nordul judeţului Argeş, unda seismică producând pagube importante în municipiul Piteşti şi pe amplasamentul Arpechim Bradu.
La ora 09.00, s-a activat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sub conducerea Prefectului judeţului Argeş, care a coordonat activitatea tuturor structurilor implicate în acest exerciţiu: Instituţia Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş, Primăria Municipiului Piteşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, Serviciul Public Judeţean Salvamont, Crucea Roşie – Filiala Judeţeană Argeş, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Argeş, unităţi ale MApN, S.C. CEZ Distribuţie, S.C. Distrigaz Reţele Sud S.A., CSM Piteşti – Secţia Radioamatori şi operatori economici.
În urma producerii cutremurului s-au înregistrat avarii la reţelele de electricitate, gaz şi apă, au fost afectate numeroase imobile dintre care şi Colegiul „Dumitru Neniţescu” din municipiul Piteşti, unde a fost afectată structura de rezistenţă a liceului, avarierea gravă a structurii de rezistenţă a căminului aparţinând aceluiaşi liceu şi prăbuşirea unor elemente de construcţie (una din scările de acces), producerea unui incendiu la parterul căminului, ca urmare a unui scurtcircuit la instalaţia electrică, precum şi blocarea unui elev la etajul II al căminului.
La ora 11.00, s-au deplasat în teren forţe şi mijloace tehnice specializate care au asigurat următoarele tipuri de intervenţie: evacuare, lichidare incendiu, căutare-salvare, deblocare, descarcerare, acordare primului ajutor.
Exercițiul a urmărit verificarea procedurilor de intervenţie şi a modului de colaborare între autorităţi pentru limitarea şi controlul incidentelor, astfel încât efectele asupra sănătăţii populaţiei, salariaţilor, asupra mediului şi a bunurilor materiale, să fie reduse la minim, dar şi realizarea măsurilor de protecţie, antrenarea personalului şi a populaţiei.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.