Exerciţiu de cooperare cu forţe în teren pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de un seism

Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013Harghita

Exercitiu de cooperare cu forte in teren pentru gestionarea unor situatii de urgenta generate de un seism | imaginea 1 Miercuri, 27 noiembrie a.c., în municipiul Miercurea-Ciuc, a avut loc o amplă aplicaţie cu tema: „Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita pe linia realizării managemenului situaţiilor de urgenţă produse de un seism în zona de competenţă”.

Pe fondul mişcărilor seismice care au avut loc în ultima perioadă pe teritoriul naţional şi în conformitate cu “Planul de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă al judeţului Harghita pe anul 2013”, miercuri, 27 noiembrie a.c., începând cu orele 13.00, s-a desfăşurat, în municipiul Miercurea-Ciuc, la Universitatea “SAPIENTIA”, aplicaţia cu tema “Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita pe linia realizării managemenului situaţiilor de urgenţă produse de un seism în zona de competenţă”, având ca scopuri: pe de o parte pregătirea forţelor de intervenţie din cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă şi verificarea capacităţii de răspuns în cazul producerii unui seism, iar pe de altă parte informarea şi pregătirea populaţiei cu privire la modul de comportare în caz de cutremur.

La orele 1145, în sala mare de şedinţă a Consiliului Judeţean Harghita, a fost prezentată concepţia aplicaţiei, în prezenţa membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita şi a membrilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a municipiului Miercurea-Ciuc.

Scenariul exerciţiului a presupus simularea producerii unui cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter în zona Vrancea, care a afectat şi municipiul Miercurea-Ciuc.

Exercitiu de cooperare cu forte in teren pentru gestionarea unor situatii de urgenta generate de un seism | imaginea 2 În urma cutremurului, reţelele de telefonie fixe şi mobile au căzut, comunicaţiile pe aceste căi fiind întrerupte. Pe strada Petofi Sandor - partea pietonală, la mai multe imobile, construite înainte de anul 1950, s-au prăbuşit balcoanele, fără a produce victime.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat de către subofiţerul jandarm din punctul de control acces al Instituţiei Prefectului Harghita că, la Universitatea “Sapientia” din municipiul Miercurea-Ciuc s-au prăbuşit balcoane şi elemente portante de construcţii, 2 cetăţeni fiind răniţi de prăbuşirea balcoanelor şi 10 studenţi rămânând blocaţi în interiorul clădirii. La punerea în practică a scenariului, au contribuit structurile care fac parte din Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, şi care, conform reglementărilor, au atribuţii în cazul producerii acestui tip de risc, reunite într-o singură forţă, sub o comandă unică, cu misiunea fundamentală de salvare a victimelor.

Pentru atingerea scopului de educaţie a populaţiei, au fost invitaţi să participe, în calitate de spectatori, elevii din patru unităţi de învăţământ din municipiul Miercurea-Ciuc, şi anume: Şcoala Generală „Liviu Rebreanu”, Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Liceul Teoretic „Marton Aron” şi Liceul Tehnologic „Kajoni Joannes”.

Aplicaţia a avut un caracter informativ-educativ, de prezentare a modului în care acţionează forţele instituţiilor cu rol în gestionarea unui astfel de eveniment, precum şi modul de comportare a populaţiei în cazul producerii unui seism.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.