Seism în Timișoara

Miercuri, 27 Noiembrie 2013Timiș

Seism in Timisoara | imaginea 1 Sirenele municipiului Timișoara au fost activate miercuri, 27 noiembrie a.c., în cadrul unui exercițiu planificat de management al situațiilor de urgență provocate de un seism, mobilizând toate instituțiile cu atribuții în domeniu.

Conform scenariului, zona de Nord a municipiului Timișoara a fost puternic afectată de un seism, care a avut ca urmări explozii, incendii, distrugeri de clădiri și accidente rutiere.

Un număr de peste 800 de persoane au fost evacute, necesitând îngrijiri medicale de urgență. La fața locului au fost deplasate 20 autospeciale și peste 100 cadre ale I.S.U. Timiș, 8 ambulanțe ale S.A.J., ofițeri și subofițeri din cadrul M.A.I. și M.A.N., precum și voluntari ai Crucii Roșii, respectiv SALVO. Exercițiul, care a avut ca scop verificarea concepţiei de acţiune și cooperare în cazul producerii unui cutremur, respectiv urmărirea modului de reacție și comportament al populației, a fost strucutrat în trei etape.

Seism in Timisoara | imaginea 2 În prima fază a avut loc activarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (C.J.S.U.). Au participat reprezentații autorităților locale cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență și reprezentații regiilor autonome de distribuție din municipiul Timișoara. S-au ridicat în discuție probleme legate de mobilizarea efectivelor într-o situație real și modul de menținere a comunicării în cazul căderii totale sau parțiale a rețelelor de telecomunicații.

Ședința de lucru a fost urmată de o deplasare în teren, unde a fost urmărit modul de intervenție al echipajelor de pompieri, medici și paramedici, poliție, jandarmi și volunari. A fost verificată capacitatea operațională a efectivelor, precum și gradul de funcționare al echipamentelor și materialelor din dotare. S-a urmărit modul de cooperare și fluxul informațional inter-instituțional.

Aplicația s-a încheiat cu o analiză a modului de desfășurare a exercițiului, organizată la sediul I.S.U. Timiș. În cadrul acestei ședințe s-a remarcat faptul că fiecare instituție își cunoaște atribuțiile specifice în caz de cutremur și intervine prompt acolo unde situația o impune, fiind nevoie însă de o îmbunătățire a rețelelor proprii de telecomunicații în situații speciale.

Seism in Timisoara | imaginea 3

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.