S-a dat startul exerciţiului de cooperare româno - bulgar „JOINT RISK MANAGEMENT - 2014”
Luni, 07 aprilie a.c., în oraşul Zimnicea, judeţul Teleorman, s-a dat startul exerciţiului de cooperare româno-bulgar „Joint Risk Management - 2014”.
Acesta se va desfăşura pe toată durata săptămânii şi reprezintă ultima etapă a proiectului „Joint Risk Monitoring during Emergencies in the Danube Area Border”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania - Bulgaria 2007-2013, fiind destinat testării practice a instrumentelor de facilitare şi reglementare a cooperării bilaterale transfrontaliere în situaţii de urgenţă şi operaţiunilor de răspuns la dezastre.
Potrivit scenariului, în data de 7 aprilie a.c., ora 15:40, un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter s-a produs la 10 km adâncime, în zona Gorna Oryahovitsa. Din cauza acestui seism, s-au produs distrugeri semnificative pe o rază de aproximativ 100 km2, printre localităţile grav afectate fiind şi Svishtov. În conformitate cu Procedura Comună privind Monitorizarea şi Notificarea Situaţiilor de Urgenţă produse în zona transfrontalieră, Directoratul General de Pompieri şi Protecţie Civilă (DGPPC) a transmis către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) o notificare, prin care a informat despre producerea evenimentului, datele generale ale situaţiei de urgenţă, zonele afectate, măsurile şi acţiunile care s-au impus şi o estimare a pagubelor produse.
DGPPC a apreciat faptul că structurile din districtele riverane fluviului Dunărea au fost depăşite, întrucât resursele de intervenţie erau insuficiente pentru un răspuns adecvat în Municipalitatea Svishtov, fiind necesară activarea Planului de Intervenţie Comună şi transmiterea către IGSU a solicitării de sprijin cu forţe şi mijloace necesare stingerii incendiilor, decontaminării personalului, tehnicii şi terenului, respectiv alimentării cu apă. Având în vedere situaţia creată, la nivelul IGSU s-a luat decizia trimiterii unui detaşament de intervenţie din România, care va pleca din oraşul Zimnicea, în cursul zilei de marți, 08 aprilie a.c., la ora 11:30, cu destinaţia Svishtov.
Inspectoratul General Pentru Situaţii de Urgenţă este lider în cadrul Proiectului strategic „Joint Risk Monitoring during Emergencies in the Danube Area Border”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania - Bulgaria 2007-2013, iar, alături de Directoratul General de Pompieri şi Protecţie Civilă Bulgaria (Partener 2), a desfăşurat activităţi în cadrul Modului 2: INTERVENŢIE - Îmbunătăţirea pregătirii şi intervenţiei la urgenţe, prevenire eficientă, monitorizare şi limitare a consecinţelor dezastrelor şi lupta pentru combaterea poluării factorilor de mediu în zona eligibilă a programului.
Activităţile planificate în cadrul proiectului au vizat executarea unui studiu de fezabilitate privind riscurile din zona eligibilă, care vizează judeţele din zona riverană Dunării a ambelor ţări, conceperea unui glosar comun de termeni, elaborarea şi semnarea planului de intervenţie comună în domeniile de competenţă ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Directoratului General de Pompieri şi Protecţie Civilă din Bulgaria, respectiv procedurile asociate, precum şi a unor broşuri destinate populaţiei.
Totodată, în cadrul proiectului s-a urmărit întărirea capacităţii de intervenţie a inspectoratelor judeţene Călăraşi, Dolj, Constanţa, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman, prin achiziţionarea unei autospeciale pentru decontaminare personal, unei autospeciale pentru decontaminare tehnică şi teren, unei autospeciale pentru salvare de la înălţime, unei autospeciale pentru scafandri, a patru autospeciale pentru stins incendii de capacitate medie şi a şapte costume pirotehnice, respectiv a unui echipament de salvare pentru mijloace aeriene.
Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni de la data semnării contractului de finanţare, iar acesta are un buget total de 11,508,928.63 euro (din care 3,56 milioane euro revin Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă). Partenerii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în derularea şi implementarea proiectului, sunt: Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Garda Naţională de Mediu, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET Craiova, Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic CITT Craiova - Universitatea din Craiova, din România, precum şi Directoratul General de Pompieri şi Protecţie Civilă - Ministerul de Interne, Inspectoratul Regional de Mediul şi Apă Veliko Târnovo, Universitatea Sf. Cyril şi Sf. Metodius - Veliko Târnovo, din Bulgaria.
Obiectivul proiectului – Îmbunătăţirea pregătirii şi intervenţiei la urgenţe, prevenire eficientă, monitorizare şi limitarea consecinţelor dezastrelor şi lupta pentru combaterea poluării factorilor de mediu în zona eligibilă a programului.
Axa prioritară 2 Mediul – utilizarea durabilă şi protecţia resurselor naturale ale mediului şi promovarea unui management al riscului eficient în zona transfrontalieră.
Domeniul de intervenţie cheie – Protecţia populaţiei din zonă eligibilă, a mediului de afaceri, mediului şi infrastructurii de potenţialele consecinţe ale dezastrelor naturale şi tehnologice, prin acţiuni comune de prevenire şi răspuns la urgenţe pe întreaga arie transfrontalieră. Dezvoltarea infrastructurii comune şi a serviciilor de prevenire a dezastrelor naturale şi tehnologice, inclusiv serviciile de răspuns la urgenţe.
Grupul ţintă – administraţiile publice din zona eligibilă, populaţia din zona eligibilă, alte instituţii cu responsabilităţi în managementul dezastrelor din ambele state, media.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.