Aplicație tactică

Vineri, 16 Mai 2014Vaslui

Aplicatie tactica | imaginea 1 Conform programului de măsuri al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pe anul 2014, ȋn data de 14 mai, începând cu ora 11.00, s-a desfăşurat un exerciţiu cu titlul „Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a forţelor specializate pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor produse în aval de acumularea Mânjeşti”.

Exerciţiul a avut ca obiective generale pregătirea psihologică a efectivelor proprii şi a populaţiei din zona afectată pentru cunoaşterea modului de comportare pe timpul acţiunilor de intervenţie şi salvare, organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi evacuare a persoanelor şi bunurilor ameninţate de inundaţii precum şi verificarea modului de organizare a cooperării între forţele instituţiilor reprezentate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea limitării şi înlăturării urmărilor inundaţiilor produse ca urmare a unui accident la o amenajare hidrotehnică;

Aplicatie tactica | imaginea 2 Coordonarea exerciţiului s-a făcut de către preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul judeţului şi de către vicepreşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, preşedintele Consiliului Judeţean. Potrivit situaţiei tactice principale, din ȋnregistrările şi măsurătorile făcute de SGA Vaslui la postul pluviometric Mânjeşti, s-a ȋnregistrat precipitaţii cuprinse ȋntre 130 – 155 l/mp ȋn 24 ore, fapt ce a făcut ca ȋn baraj să se acumuleze un volum de 20,7 milioane mc, atingându-se pragul critic de pericol. Golirea de fund a barajului s-a blocat şi a intrat ȋn funcţiune decărcătorul de ape mari, totodată s-au produs infiltraţii ȋn digul barajului. De asemenea, ȋn cadrul scenariului sau luat ȋn calcul şi alte situaţii tactice, astfel: un lucrător S.G.A. care efectua operaţiuni de măsurare a nivelului apei în acumularea Mânjeşti s-a dezechilibrat şi a căzut în apă, în aval de acumularea Mânjeşti, un grup de gospodării din satul Crasna sunt în pericol de inundare, în zona podului rutier de pe DN 24 digul de protecţie al râului Bârlad este depăşit iar în zona satului Şapte Case, râul Bârlad s-a revărsat din albie.

Pentru gestionarea corespunzătoare a situaţiei, la locul exerciţiului au fost concetrate forţele structurilor din Comitetul Judeţean: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Sistemul de Gospodările a Apelor, Serviciul Judeţean de Ambulanţă precum şi forţe şi mijloace ale Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă Albeşti şi Costeşti. Scopul exerciţiului a fost atins prin verificarea capacităţii de acţiune în cazul producerii unui astfel de eveniment şi care presupune o desfăşurare amplă de forţe şi mijloace. Exerciţiul a fost precedat de sedinţa ordinară a Comitetului Judeţean pentr Situaţii de Urgenţă pe semestrul I.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.