Incendiu în Masivul Șureanu

Duminică, 22 Iunie 2014Alba

Incendiu in Masivul Sureanu | imaginea 1 Joi, 12 iunie a.c., pe muntele Șureanu - zona Poarta Raiului a avut loc un exerciţiu cu tema „Activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al jud. Alba, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Șugag și a celorlalte instituții cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea acțiunilor de intervenție de stingere a incendiilor la fondul forestier, pe raza comunei Șugag”.

În scenariul exerciţiului, pentru îndeplinirea scopurilor propuse s-au prevăzut două situaţii operative, astfel: la ora 08.00, a fost anunțat un incendiu de vegetație uscată, care datorită vântului puternic s-a extins la fondul forestier de pe raza Ocolului Silvic Cugir, existând riscul propagării incendiului la rezervația naturală Iezerul Șureanu și la cabana Șureanu cu amenajările din apropiere. La ora 11.00, se primește informația că, de la cabana Șureanu două grupuri de turiști de câte două persoane s-au deplasat pe trasee diferite spre Vf. Aușel și vf. Pătru. Unul dintre turiști reușește să anunțe prin SNUAU 112 că, un grup este surprins intr-o zonă izolată cu fum, iar din cauza terenului accidentat unul din ei este rănit și nu se poate deplasa.

Pentru stingerea incendiului de la fondul forestier au intervenit echipaje ale ISU Alba – Detaşamentele de pompieri Alba Iulia şi Aiud, Pichetul de Pompieri Cîmpeni şi Gărzile de intervenţie Sebeș și Blaj, personal de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Șugag și Săsciori și personal din cadrul Direcției Silvice și a Ocoalelor Silvice Cugir și Blaj. În acelaşi timp, echipele de căutare – salvare intervin pentru găsirea persoalelor rănite, acordarea primului ajutor medical și transportarea acestora la spital.

Incendiu in Masivul Sureanu | imaginea 2 Exerciţiul şi-a atins scopurile de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului ; verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante; antrenarea personalului de intervenție pentru acțiuni de lungă durată și în condiții de teren accidentat; antrenarea în executarea acțiunilor de căutare și salvare a persoanelor surprinse de incendiu, transportul și acordarea primului ajutor medical, precum şi de realizare a unei informări complexe a populaţiei din zonele de risc, privind modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă.

La exerciţiu au participat prefectul Gheorghe Feneșer – Instituţia Prefectului judeţul Alba, domnul președinte Dumitrel Ion – Consiliul Județean Alba, col. Itu Felician – inspector șef IJJ Alba, cms. șef Ursaleș Ioan - comandant Poliția Municipiului Sebeș, dr. Crișan Aurel – director Unitatea de Primiri Urgențe a județului Alba, col. Gheban Gică – U.M. 01760 Transmisiuni Sebeș, domnul Jinar Constantin - primarul comunei Șugag și domnul Nicolae Morar - primarul comunei Săsciori. Aceştia au apreciat modul în care s-a organizat şi desfăşurat exerciţiul, colaborarea bună între toate forţele participante şi eficiența acestor activități practice în pregătirea structurilor de intervenție pentru a face față cu succes unor situații de urgență din ce în ce mai complexe.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.