Incendiu la Hotel “Parc” Alexandria

Duminică, 29 Iunie 2014Teleorman

Incendiu la Hotel  Parc  Alexandria | imaginea 1 Tema exercițiului: Modul de acţiune al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “A. D. Ghica” Teleorman în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în gestionarea şi managementul situaţiilor de urgenţă de la nivel local în condițiile producerii unui incendiu la Hotel Parc Alexandria.

SCOPURI

Perfecţionarea pregătirii personalului, atât de conducere, cât şi de execuţie, în scopul cunoaşterii şi aplicării concepţiei de acţiune stabilită prin planul de intervenţie în caz de incendiu la clădiri cu aglomerări de persoane, prin planul de desfăşurare al exerciţiului de cooperare cu forţe şi mijloace în teren.

Incendiu la Hotel  Parc  Alexandria | imaginea 2 Verificarea modului de cooperare cu celelalte forţe participante la intervenţie şi antrenarea efectivelor proprii.

OBIECTIVELE EXERCIŢIULUI:

Obiective generale

  • însuşirea concepţiei de acţiune şi antrenarea întregului personal în executarea atribuţiilor ce îi revin pe timpul intervenţiei; antrenarea cadrelor din comanda inspectoratului si din grupa operativa în conducerea actiunilor de interventie si asigurarea logistica a misiunilor;
  • verificarea viabilităţii planului de intervenţie al obiectivului şi a capacitatii de interventie a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenţă „A.D.Ghica“ Teleorman, pentru înlăturarea efectelor unei explozii, stingerea incendiului izbucnit în urma acesteia, salvarea şi acordarea primului ajutor medical persoanelor surprinse de eveniment, restabilirea stării de normalitate în funcţionarea corespunzătoare a utilităţilor publice din zona afectată, neutralizarea unui pachet exploziv descoperit în restaurantul hotelului;
  • actualizarea şi perfecţionarea concepţiei de intervenţie în funcţie de modificările intervenite în obiectiv;
  • verificarea asigurării primei intervenţii, modului în care personalul tehnic cu atribuţii privind apărarea împotriva incendiilor al obiectivului, cunoaşte si execută activităţile prevăzute în planul de intervenţie;
  • realizarea unei informări complexe a conducerii obiectivului şi a personalului de pe locul de muncă, privind modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă;

Incendiu la Hotel  Parc  Alexandria | imaginea 3 Forțele și obiectivele specifice pentru fiecare structură participantă la exercițiu:

  1. pentru personalul obiectivului economic;
  2. pentru serviciul de urgenţă profesionist:
  3. pentru organele de poliţie şi poliţie comunitară;
  4. pentru efectivele de jandarmi;
  5. pentru Sectia Judeteana de Informatii;
  6. pentru Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi Filiala de Cruce Roşie Teleorman;
  7. pentru structurile locale de utilitate publică (apă, gaze, electricitate);
  8. pentru mass-media.

SCENARIUL GENERAL AL EXERCIŢIULUI, SITUAŢIILE SPECIFICE CREATE ŞI REZOLVAREA ACESTORA

SITUAŢIA TACTICĂ NR. 1

În ziua de 25.06.2014, ora 11.30, din cauza neglijenței unei persoane cazate într-o cameră de la etajul II a Hotelului Parc din municipiul Alexandria a izbucnit un incendiu cu pericol de propagare la celelalte camere de pe palier; incendiul se manifestă violent, cu degajări mari de fum si gaze toxice datorate materialelor combustibile existente la faţa locului şi tirajului format prin căile de acces şi golurile apărute, pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp.

SITUAŢIA TACTICĂ NR. 2

Din cauza incendiului, un număr de 5 turişti au rămas blocaţi la etajele superioare ale clădirii solicitând ajutor şi încercând să escaladeze pervazul ferestrelor datorită fumului şi flăcărilor care le ameninţau viaţa.

SITUAŢIA TACTICĂ NR. 3

Pe timpul cercetărilor efectuate pentru stabilirea cauzelor producerii evenimentului şi condiţiilor care au favorizat evoluţia acestuia, în incinta restaurantului aflat la parterul clădirii se găseşte o geantă diplomat suspectată ce conţine material exploziv.

SITUAŢIA TACTICĂ NR. 4

Pe timpul desfăşurării acţiunilor de intervenţie, în imediata apropiere a hotelului a avut loc un accident de circulaţie, în care au fost implicate două autoturisme care nu au respectat regulile de interdicţie în zona afectată. În urma accidentului, unul dintre autoturisme a fost avariat în proporţie de 50%, în interiorul acestuia fiind surprinsă o persoană ce necesită a fi descarcerată.

Rezolvarea situaţiilor tactice

SITUAŢIA TACTICĂ NR. 1

La primirea apelului telefonic inregistrat la Dispeceratul Judeţean al Serviciului pentru Apel Unic de Urgenţă 112 prin care se anunţă despre izbucnirea incendiului la Hotel Parc din municipiul Alexandria, se hotărăște deplasarea la locul evenimentului a trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Totodată, se ordonă Detașamentului de Pompieri Turnu Măgurele să trimită în sprijin un echipaj cu autospeciala de salvare și lucru la înălțime. La fața locului se realizează un dispozitiv circular, concomitent cu evacuarea persoanelor din hotel.

SITUAŢIA TACTICĂ NR. 2

Se realizează un dispozitiv de salvare a persoanelor rămase blocate la etajele superioare ale clădirii, acordarea primului ajutor medical persoanelor rănite și transportarea celor cu probleme medicale majore la Spitalul Județean de Urgență Alexandria, cu ambulanțele SMURD și SAJ.

SITUAŢIA TACTICĂ NR. 3

Se solicită sprijinul Secţiei Judeţene de Informaţii Teleorman şi se dispun măsuri de evacuare a personalului din zonă. Secţia Judeţeană de Informaţii trimite imediat la faţa locului o autospecială încadrată de echipa pirotehnică cu misiunea de a cerceta, descoperi şi neutraliza pachetul exploziv; cu dispozitivul pirotehnic şi echipamentul din dotare, pachetul exploziv este scos în afara instituţiei şi neutralizat;

SITUAŢIA TACTICĂ NR. 4

Se iau măsuri de izolare a locului producerii evenimentului; îndepărtarea curioşilor; realizarea dispozitivului de intervenţie de la autospeciala de descarcerare; efectuarea operaţiunilor de descarcerare pentru salvarea persoanei blocate; acordarea primului ajutor şi transportul acesteia la Spitalul Judeţean de Urgență Alexandria.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.