Incendiu la fondul forestier
Peste 150 persoane şi 40 mijloace tehnice au participat la un amplu exerciţiu intern de cooperare organizat de Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale Judeţelor Covasna şi Vrancea, la graniţa dintre cele două unităţi administrativ teritoriale, în zona de munte, în cursul zilei de joi, 19 iunie a.c.
În cadrul acestuia s-a urmărit modul în care se gestionează trei situaţii de urgenţă complexe, fiind stabilite trei scenarii în scopul verificării modului de acţiune, coordonarea şi cooperarea la nivelul tuturor forţelor angrenate în rezolvarea situaţiilor tactice stabilite.
Conform primei situaţii tactice, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Covasna, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, este anunţată izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, în apropierea graniţei cu judeţul Vrancea. Din primele informaţii transmise de un participant la trafic pe DN 2D, incendiul se manifestă cu violenţă pe orizontală la litieră şi coronament. Din cauza curenţilor de aer din zonă există pericolul propagării incendiului către teritoriul administrativ al comunei Greşu din judeţul Vrancea.
Imediat sunt alertate forţele de intervenţie din cadrul Secţiei de Pompieri Târgu Secuiesc. Ulterior, luându-se în considerare suprafaţa mare pe care se manifestă incendiul, fiind afectat fondul forestier din ambele judeţe, în misiunea de localizare şi lichidare a incendiului, conform planurilor de cooperare, sunt concentrate progresiv atât personal, cât şi tehnică specifică din cadrul ambelor judeţe, astfel: echipaje de la I.S.U Covasna, C.L.S.U. Ojdula, S.V.S.U. Ojdula, Ocolul Silvic Breţcu, I.J.J. Covasna, U.M. 01048 Sfântu Gheorghe, I.S.U. Vrancea, Ocolul Silvic Tulnici, Direcţia Silvică Vrancea, C.L.S.U. Tulnici, U.M. 1270 Focşani. Având în vedere amploarea consecinţelor şi suprafaţa mare pe care se manifestă arderea, misiunea este coordonată din teren la nivelul C.J.S.U. Covasna şi C.J.S.U. Vrancea, dispunându-se constituirea şi deplasarea în zona afectată a grupurilor de suport tehnic pentru incendii la fondul forestier din ambele judeţe.
În această etapă a exerciţiului au participat 5 autospeciale de stins incendii, 6 autocamioane de intervenţie, 2 tractoare, alte 16 autovehicule pentru transport persoane şi materiale şi mijloace de primă intervenţie: lopeţi, motofierăstraie, târnăcoape, mături etc., fiind angrenate peste 140 persoane. Cea de-a doua situaţie tactică presupune producerea unui grav accident rutier pe DN 2D, pe teritoriul judeţului Vrancea. Un autoturism a intrat în coliziune cu un autovehicul ce venea din sens opus, ambele răsturnându-se într-o râpă de pe marginea drumului. În cele 2 autoturisme sunt 10 persoane, din care 7 rănite grav, iar 4 şi încarcerate, toate necesitând urgent asistenţă medicală de specialitate.
La faţa locului se deplasează, în primă instanţă, echipaje din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra. În urma informaţiilor primite, inspectorul şef al I.S.U. Vrancea constată că sunt îndeplinite condiţiile pentru punerea în aplicare a Planului Roşu de intervenţie şi solicită, conform procedurilor specifice, acordul Prefectului judeţului Vrancea. Având în vedere numărul de victime şi faptul că cele 2 autoturisme sunt într-o zonă greu accesibilă, inspectorul şef dispune, suplimentar, deplasarea la locul intervenţiei a postului medical avansat de categoria I aflat în dotarea Detaşamentului de Pompieri Focşani şi solicită Salvamont Vrancea intervenţia cu un echipaj pentru sprijinirea salvării victimelor din zona greu accesibilă.
În acelaşi scop, sunt angrenate şi echipaje din cadrul Salvamont Covasna. Echipele specializate au acţionat pentru descarcerarea victimelor blocate în autovehicule şi evacuarea persoanelor rănite către o zonă uşor accesibilă echipelor medicale. Sub coordonarea Medicului şef UPU – SMURD Vrancea, care îndeplineşte funcţia de Director al Operaţiunilor de Salvare Medicală, se amplasează postul medical avansat, se execută triajul, se acordă primul ajutor medical calificat şi se efectuează brancardajul victimelor la locul accidentului, stabilindu-se priorităţile şi ordinea în care răniţii vor fi transportaţi la spital.
La intervenţie au participat de la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi Serviciului de Ambulanţă Vrancea 5 ambulanţe de prim ajutor şi 2 de terapie intensivă, 1 autospecială pentru descarcerare, 2 autospeciale de stingere cu apă şi spumă dotate cu modul de descarcerare, cât şi alte 5 mijloace de transport.
În a treia situaţie tactică, dispeceratul I.S.U. Covasna este anunţat prin numărul de apel unic 112 că 4 persoane dintr-un grup de 6 excursionişti care au plecat din comuna Ojdula, judeţul Covasna, către cascada Putna, din judeţul Vrancea, au urgent nevoie de asistenţă medicală de specialitate. Persoana care apelat nu a putut preciza cu exactitate locaţia grupului. Echipaje din cadrul I.S.U. Covasna încep căutarea persoanelor cu echipe de căutare-salvare din direcţia Ojdula către graniţa cu judeţul Vrancea şi informează I.S.U. Vrancea despre probabilitatea ca persoanele rătăcite să se afle pe raza judeţului nostru.
De comun acord, cele două inspectorate stabilesc zona în care se vor efectua căutările şi forţele participante de la nivelul fiecărui judeţ. Astfel, după executarea recunoaşterii preliminare a zonei se stabileşte poziţia Punctului de comanda avansat şi echipe de căutare salvare formate din paramedici, servanţi pompieri, jandarmi, cadre M.ApN, persoane de la ocoalele silvice şi de la comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. Fiecare echipă este dotată cu un UTV sau ATV şi cu mijloace pentru acordarea primului ajutor calificat, şefii echipelor de căutare salvare având asupra lor câte o hartă a zonei în care se vor desfăşura căutările, o busolă şi staţie de transmisie - recepţie.
În rezolvarea acestei situaţii au fost implicate cca. 100 persoane, 3 ambulanţe de prim ajutor şi 1 de terapie intensivă, 5 autocamioane de intervenţie şi 15 alte autovehicule din cadrul I.S.U. Vrancea şi Covasna, S.A.J. Vrancea şi Covasna, I.J.J. Vrancea şi Covasna, militari MApN din cele două judeţe, S.C. Alpin Sport Salvamont Covasna, Clubul Autocrono Covasna – Secţia Off-Road, Asociaţia Focul Viu – Vrancea, C.L.S.U. Tulnici şi Ojdula şi lucrători silvici din cele două judeţe.
Situaţiile tactice au prezentat în grad înalt de dificultate, atât din punct de vedere al complexităţii procedurilor de intervenţie specifice, cât şi din cauza terenului greu accesibil, specific zonei de munte unde s-au desfăşurat. Coordonarea profesionistă a tuturor forţelor participante, atât a persoanelor implicate, cât şi a mijloacelor tehnice, şi-a demonstrat eficienţa, evidenţiind că intervenţia în cazul producerii unor situaţii de urgenţă de tipul şi amploarea celor simulate prin acest exerciţiu s-ar realiza cu operativitate şi în conformitate cu planurile şi procedurile specifice întocmite la nivelul structurilor implicate.
La exerciţiul comun au participat inspectorul general al I.G.S.U., col. dr. Nicolae Cornea, cât şi persoane cu funcţii de conducere de la nivelul tuturor instituţiilor implicate de la nivelul ambelor judeţe. Din partea judeţului Vrancea au fost prezenţi: subprefectul Judeţului Vrancea, Cristi Valentin Misăilă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Cel – Mare, inspectorul şef al I.S.U. Vrancea, locotenent colonel Flaviu Dorel Chiscop, reprezentanţi ai instituţiilor care asigură funcţii de sprijin în cadrul comitetului, persoanele care fac parte din Grupul de suport tehnic pentru incendii la fondul forestier constituit la nivelul C.J.S.U., cât şi alte persoane cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivel judeţean şi local.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.