Scafandrii - antrenați în Centrul special de antrenament
Încă din iulie 2009, de la înfiinţarea Centrului de antrenament al scafandrilor de intervenţie (CASI), toţi cei 84 de scafandri încadraţi în cele 25 de unităţi subordonate ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), unde există înfiinţate structuri de scafandri, trec de cel puţin două ori pe an, prin centrul constănţean (iarna şi vara), astfel încât să poată efectua antrenamente, atât în costume uscate, cât şi în cele umede.
Aceştia, timp de două săptămâni, execută scufundări reale pe timp de zi şi pe timpul nopţii, simulând misiuni de căutare, identificare, recuperare manechine şi obiecte de dimensiuni diferite. Antrenamentele sunt efectuate în mai multe locaţii, sub coordonarea lt. col. Hornea Adrian, acesta având o vechime în activitate de 27 ani, peste 7.000 de ore de scufundare şi deţine Brevet categoria I, adică poate executa scufundări la peste 60 m adâncime.
Fiecare zi de antrenament a scafandrilor de intervenţie se desfăşoară în intervalul 08:00 – 23:00. Scufundările pentru executarea misiunilor primite în cadrul poligoanelor de antrenament se desfăşoară în echipe mixte, pentru a se asigura atât schimbul de experienţă cât şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi cooperare sub apă astfel încât, la final, să se asigure succesul misiunii primite. „Ideea înfiinţării acestui centru este extraordinară din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte pentru că putem efectua antrenamente sub stricta supraveghere a instructorilor profesionişti şi a cadrelor medicale.
Aici ne întâlnim cu mai mulţi colegi din diferite zone ale ţării şi putem face schimb de experienţă. În funcţie de arealul geografic existent în zona de competenţă a fiecărui inspectorat, unii dintre noi au experienţă în scufundarea în lacuri, alţii în ape curgătoare, iar alţii în ape sărate” a precizat plt.maj. Alexandru Ionescu, scafandru al Grupului Special de Salvatori din cadrul ISU Bucureşti, în urma antrenamentelor efectuate la Marea Neagră.
Centrul de antrenament al scafandrilor de intervenţie permite organizarea şi derularea, în foarte bune condiţii, a unor activităţi pe linia pregătirii în domeniul intervenţiilor şi misiunilor subacvatice, îmbunătăţirea capacităţilor şi echipamentelor pentru intervenţii, atât a efectivelor IGSU, cât şi a celorlalte structuri subordonate Ministerului Afacerilor Interne.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.