Testarea „Planului de urgenţă externă în cazul producerii unui accident major în care sunt implicate substanţe periculoase”

Luni, 09 Iunie 2014Vâlcea

Testarea  Planului de urgenta externa in cazul producerii unui accident major in care sunt implicate substante periculoase | imaginea 1 Miercuri, 4 iunie a.c., la parcul de rezervoare din comuna Ioneşti, sat Bucşani, a avut loc exerciţiul de cooperare şi testare a „Planului de urgenţă externă în cazul producerii unui accident major în care sunt implicate substanţe periculoase”.

La ora 10.55, s-a produs o explozie urmată de un incendiu la un rezervor cu propan. Unda de şoc, efectul de misil şi efectul termic au produs efecte asupra salariaţilor şi bunurilor materiale de la balastiera, microhidrocentrala Ioneşti cu anexele aferente şi populaţiei limitrofe din satul Bucşani, comuna Ioneşti. În urma înştiinţării primite de la şeful de tură al operatorului afectat, preşedintele CLSU al comunei Ioneşti a introdus semnalul “ALARMĂ LA DEZASTRE”. Autorităţile locale au pus în aplicare planul de evacuare în situaţii de urgenţă.

Testarea  Planului de urgenta externa in cazul producerii unui accident major in care sunt implicate substante periculoase | imaginea 2 Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea, au organizat punctul de comandă – coordonare a acţiunilor de protecţie şi intervenţie, au instalat postul medical avansat şi au executat operaţiuni de intervenţie pentru: salvarea persoanelor, localizarea şi lichidarea incendiului, acordarea primului ajutor medical, limitarea şi înlăturarea urmărilor accidentului major. Echipajele de poliţie şi jandarmi au delimitat zona de risc, au interzis accesul persoanelor neautorizate, au participat la alarmarea şi evacuarea populaţiei, au dirijat circulaţiei în zonă.

Exerciţiul s-a încheiat cu semnalul “ÎNCETAREA ALARMEI”- format dintr-un sunet continuu, de aceiaşi intensitate, cu durată de 2 minute. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a intervenit cu: două autospeciale pentru stins incendii, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o ambulanţă SMURD şi o autospecială CBRN.

Testarea  Planului de urgenta externa in cazul producerii unui accident major in care sunt implicate substante periculoase | imaginea 3 Exerciţiul a avut drept scop testarea principalelor elemente ale Planului de urgenţă externă, procedurilor de urgenţă, precum şi evaluarea capacităţii de intervenţie şi a pregătirii personalului propriu şi a instituţiilor care asigură funcţiile de sprijin în cazul producerii unui accident major. După un accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, populaţia trebuie să respecte următoarele reguli de comportare şi acţiune:

  • Nu părăsiţi adăpostul sau locuinţa chiar dacă pericolul a trecut, riscaţi să încurcaţi intervenţia forţelor specializate;
  • Ascultaţi cu atenţie mesajele către populaţie transmise prin mass - media;
  • Verificaţi dacă vecinii şi prietenii au probleme, în cazul în care există probleme acordaţi-le primul ajutor şi chemaţi ambulanţa;
  • Respectaţi restricţiile de circulaţie;
  • Reveniţi la activităţile cotidiene, remediind eventualele pagube.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.