Exerciţiu cu forţe şi mijloace la Aeroportul International Sibiu

Duminică, 28 Septembrie 2014Sibiu

Exercitiu cu forte si mijloace la Aeroportul International Sibiu | imaginea 1 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu în cooperare cu alte forțe implicate a desfăşurat miercuri, 24 septembrie a.c., la Aeroportul International Sibiu, un exerciţiu demonstrativ cu forţe şi mijloace în teren care are la bază următorul scenariu:

Comandantul unei aeronave care are la bord 105 pasageri și 5 membri ai echipajului, solicită Turnului de Control din cadrul Aeroportului Internaţional Sibiu permisiunea de a ateriza ca urmare a apariţiei unei defecţiuni la motor. Imediat este alarmat Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă al aeroportului care se deplasează în zona locului de aterizare. Imediat, Dispeceratul I.S.U.J. Sibiu este prealertat prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 despre eveniment.

Pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul aeronavei constată că trenul de aterizare nu funcţionează şi anunţă imediat Turnul de Control cu privire la problema apărută. Se solicită sprijinul I.S.U. Sibiu pentru a asigura măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor la aterizare.

La aterizare, aeronava se înclină pe aripa dreaptă şi iese în afara pistei. Din cauza frecării, scânteile care se produc aprind combustibilul ce se scurge din aripa avionului, iar cantitatea de combustibil la momentul aterizării este de 7,8 tone. Mai mulţi pasageri nu se pot evacua, rămânând blocaţi în interiorul avionului care se inundă de fum.

Exercitiu cu forte si mijloace la Aeroportul International Sibiu | imaginea 2 Având în vedere accidentul produs, toate cursele de pe Aeroportul Internaţional Sibiu se suspendă, iar clădirea principală a acestuia este evacuată. După evacuarea persoanelor, este observată o valiză suspectă rămasă la una din porţile de îmbarcare. În această situaţie, comandantul intervenţiei ordonă evacuarea persoanelor de la înălţime prin realizarea unui dispozitiv de intervenţie cu mijloace specifice de alpinism.

La desfășurarea exercițiului au fost implicate:

Grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Detaşamentul de Pompieri Sibiu, Detașamentul de Pompieri Mediaş, Secţia de Pompieri Agnita şi Garda de Pompieri Miercurea Sibiului cu forţele şi mijloacele prevăzute;

Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă al Aeroportului Internaţional Sibiu cu forțele și mijloacele prevăzute;

Personalul de serviciu şi 1 echipaj pirotehnic din cadrul Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu;

Personalul de serviciu din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Aeroport Sibiu;

Personal medical din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu;

Personal medical din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sibiu;

Filiala Judeţeană de Cruce Roşie Sibiu;

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Exercitiu cu forte si mijloace la Aeroportul International Sibiu | imaginea 3 Exercițiul a avut loc în zona de operaţiuni aeriene din cadrul Aeroportului Internațional Sibiu sub coordonarea inspectorului șef al I.S.U. Sibiu, colonel Laurențiu-Cosmin Balcu și ai membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Scopul acestui exercițiu a fost de antrenare a personalului participant la intervenție, în cazul producerii unui accident sau incident de aviație pe aeroport, de a realiza coordonarea acțiunilor între instituțiile, serviciile specializate și persoanele implicate în rezolvarea situațiilor de urgență și de a familiariza personalul și serviciile din interiorul și din exteriorul aeroportului în ceea ce privește rolul lor în planul de acțiune.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.