Exerciţiu la Horezu

Duminică, 28 Septembrie 2014Vâlcea

Exercitiu la Horezu | imaginea 1 Miercuri, 24 septemrbie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a coordonat desfăşurarea exerciţiul de cooperare în situaţii de urgenţă generate de cutremur în oraşul Horezu.

Exerciţiul a început la ora 10.30 la sala de festivităţi a Liceului „CONTANTIN BRÂNCOVEANU”- Horezu unde au fost prezentate concepţia şi scopurile exerciţiului de cooperare .

Miercuri, 24 septemrbie a.c., la ora 11.00 , s-a produs un puternic cutremur de pământ cu epicentrul în zona Vrancea, resimţit pe teritoriul judeţului Vâlcea cu o intensitate de 7,40 pe scara Richter.

Cele mai mari distrugeri s-au înregistrat în zona Liceului „CONTANTIN BRÂNCOVEANU” din Horezu. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă a luat măsuri de mobilizare şi deplasare la faţa locului a forţelor şi mijloacelor prevăzute în planurile proprii de protecţie şi intervenţie şi a informat, prin raport operativ, centrul operaţional al inspectoratului.

Exercitiu la Horezu | imaginea 2 Pentru rezolvarea situaţiei, comitetul local pentru situaţii de urgenţă a coordonat activităţile forţelor până la sosirea forţelor specializate. La sosirea forţelor specializate, s-au organizat punctele de comandă operative înaintate, de triere răniţi, acordare prim ajutor medical, asistenţă psihologică, informare publică. S-au delimitat zona de risc, s-a interzis accesul persoanelor neautorizate şi s-a asigurat paza bunurilor evacuate cu ajutorul jandarmilor şi poliţiei. Forţele specializate şi auxiliare au acţionat pentru: salvarea persoanelor rănite, acordarea primul ajutor, evacuarea persoanele şi a bunurilor materiale din zonă, evidenţa sinistraţilor, informarea populaţiei din zonă şi repunerea în funcţiune a utilităţilor publice. Pe parcursul intervenţiilor au fost salvate 12 persoane cărora li s-a stabilit nivel de gravitate şi acordat ajutor medical până la preluarea de către ambulanţele S.M.U.R.D. şi S.A.J..

Exercitiu la Horezu | imaginea 3 Echipa de căutare – salvare a identificat două grupuri de elevi la nivelul etajului III, care a fost evacuat cu ajutorul autoscării şi echipei SALVAMONT Vâlcea. Doi angajaţi ai liceului, care evacuau bunuri materiale, au fost surprinşi de prăbuşirea unor elemente din structura casei scării, fiind grav răniţi şi blocaţi sub dărâmături. Persoanele surprinse de prăbuşirea scării au fost deblocate, li s-a acordat primul ajutor medical şi au fost transportate la unitatea de primiri urgenţe. Din cauza avarierii reţelei electrică, s-a produs un incendiu în laboratorul de informatică, care a fost stins de pompierii militari şi SVSU Horezu. Scopul exerciţiului a fost de perfecţionare a exercitării managementului unitar al forţelor participante la intervenţie în situaţii de urgenţă generate de cutremur de mare intensitate, pentru salvarea persoanelor, menţinerea infrastructurii critice şi înlăturarea urmărilor.

Exercitiu la Horezu | imaginea 4 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea a intervenit cu: o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o autospecială de transport, o autoscară mecanică, o autospecială pentru descarcerare, două ambulanţe SMURD, o autospecială pentru stins incendii, şi un autocamion de intervenţie Pentru desfăşurarea exerciţiului, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, membrii titulari şi cei consultanţi, s-a constituit în grupul de suport tehnic pentru seisme (Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia de Sănătate Publică - Serviciul de Ambulanţă, Centrul de Instruire pentru Geniu,E.O.D. şi apărare C.B.R.N, SALVAMONT Vâlcea, SGA, Direcţia pentru Agricultură, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) şi împreună cu reprezentanţi ai: comitetului local pentru situaţii de urgenţă al oraşului Horezu, Liceului „CONTANTIN BRÂNCOVEANU” Horezu, Crucii Roşii şi operatorilor economici ce gestionează utilităţile publice.

Faza post-dezastru: Ce sa faceţi după un cutremur?

Nu părăsiţi imediat locuinţa. Asiguraţi-vă că o puteţi face fără să vă accidentaţi.

Fiţi pregătit pentru eventualele replici ale cutremurului. Aceste cutremure secundare sunt de obicei mai puţin violente decât primul, dar pot fi suficient de puternice pentru a produce noi pagube structurilor afectate.

Verificaţi dacă sunteţi rănit şi acordaţi-vă primul ajutor, dacă este posibil, cu mijloacele disponibile. Faceţi acelaşi lucru pentru persoanele alături de care sunteţi. Nu încercaţi să-i mişcaţi pe cei grav răniţi decât dacă trebuie scoşi dintr-o zonă periculoasă în care le este ameninţată viaţa sau starea li se agravează rapid. Dacă trebuie să mişcaţi o persoană inconştientă, mai întâi imobilizaţi-i gâtul şi spatele. Încercaţi să comunicaţi cu salvatorii, prin mijloacele care vă stau la dispoziţie.

Verificaţi dacă nu sunt scurgeri de gaze sau apă, dacă alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă.

Folosiţi lanterne cu baterii în cazul întreruperii curentului electric. Nu utilizaţi, în interiorul clădirilor după un cutremur, lumânări, chibrituri sau alte surse de lumină cu flacără deschisă pentru a evita posibilele explozii şi incendii cauzate de scurgerile de gaze sau de răspândirea de vapori ai unor substanţe inflamabile.

Protejaţi-vă tălpile în zonele acoperite de praf, moloz sau geamuri sparte.

Participaţi (dacă vi se solicită şi sunteţi apţi) la acţiunile de înlăturare a dărâmăturilor, sprijinirea construcţiilor, salvarea oamenilor.

Evitaţi, pe cât posibil, circulaţia în vederea vizitării rudelor sau cunoştinţelor pentru a vedea care este starea lor, pentru a nu aglomera/bloca mijloacele de transport şi arterele de circulaţie.

Nu contribuiţi la transmiterea zvonurilor, ştirilor false, a panicii şi a dezordinii.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.