„Prut 2014” - exerciţiu comun al pompierilor români și moldoveni

Duminică, 26 Octombrie 2014Ungheni

Prut 2014    exercitiu comun al pompierilor romani si moldoveni | imaginea 1 Sâmbătă, 25 octombrie a.c., s-a dat start exerciţiului comun de teren „Prut2014”. Peste 235 de salvatori şi pompieri din Republica Moldova şi România au participat în cele mai de amploare aplicaţii în domeniul serviciilor de urgenţă, în apropiere de localitatea Zagarancea, raiounul Ungheni.

Exerciţiul face parte din activităţile asumate în calendarul proiectului strategic şi are scopul de a verifica viabilitatea planului de intervenţie comună şi a procedurilor asociate, precum şi de a anterna personalului din serviciile operative de comandă şi intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie din România şi Serviciului Salvatori şi Pompieri din Republica Moldova, dar şi a Ministerului Sănătăţii de pe ambele maluri ale Prutului.

Conform scenariului, în apropiere de localitatea Zagarancea s-a produs un accident feroviar, iar un vagon a deraiat şi s-a inversat peste două autoturisme. În consecinţă, 10 persoane au decedat iar alte 40 sunt traumate. În urma accidentului s-a produs un incendiu iar victimele au rămas încarcerate între fiare. Pentru intervenţie au fost solicitate serviciile de urgenţă. În vederea recuperării victimelor şi acordării primului ajutor calificat, în zona de risc a intrat serviciul SMURD.

Prut 2014    exercitiu comun al pompierilor romani si moldoveni | imaginea 2 Persoanele au fost extrase din focar, stabilizate şi predate serviciilor medicale de urgenţă, pentru tratament. Pompierii au efectuat lucrări de localizare şi lichidare a incendiului, iar salvatorii au demarat acţiuni de descarcerare a autoturismelor strivite de vagon. Două victime în stare gravă au fost transportate cu elicopterul SMURD la spitalul municipal Bălţi. În apropiere, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al României a desfăşurat un spital mobil de cîmp, pentru îngrijirea sinistraţilor.

În aplicaţii au participat echipaje terestre şi aeriene comune, care au avut menirea de a acorda ajutor calificat în timp restrîns. Totodată, în mai multe activităţi a fost implicat Inspectoratul General de Poliţie, Serviciul Vamal, Poliţia de Fronteră, Ministerul Transportului și Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova. Serviciul Protecției Civile și Situaţiilor Excepţionale al MAI reaminteşte că în perioada 22-27 octombrie 2014, în Republica Moldova şi România se desfăşoară exerciţiul transfrontalier ”Prut 2014”.

Începînd cu data de 22 octombrie, în cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI a avut loc exerciţul de stat major cu implicarea responsabililor în situaţii de urgenţă din ambele țări. Aplicaţiile urmează să aibă continuitate la Iaşi, România, începînd cu 26 octombrie, unde vor fi simulate mai multe situaţii de risc pe o autostradă. Totul are loc în contextul lansării din martie 2015 a proiectului SMURD transfrontalier.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.