Amplu exercițiu desfășurat de pompierii arădeni alături și omologii lor maghiari la Hajduszoboszlo

Duminică, 02 Noiembrie 2014Arad

Amplu exercitiu desfasurat de pompierii aradeni alaturi si omologii lor maghiari la Hajduszoboszlo | imaginea 1 În perioada 16-19 octombrie 2014 în cadrul proiectului SEERISK, finanţat cu fonduri europene, a avut loc în localitatea Hajduszoboszlo – Ungaria un exerciţiu internaţional cu forţe şi mijloace în teren, la care au participat forţe din ţara gazdă şi echipe din România şi Bulgaria.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad este partener strategic în proiectul SEERISK pe perioada 2012 – 2014, participarea sa fiind cofinanţată de Agenţia Naţională de Meteorologie, cu care a desfăşurat o colaborare foarte bună în cadrul parteneriatului astfel constituit. Liderul de proiect a fost Directoratul General pentru Apărare Împotriva Catastrofelor al Republicii Ungaria. Alte ţări participante au fost: Bulgaria, Croaţia, Austria, Serbia, Slovenia, Bosnia – Herţegovina şi Slovacia.

Scenariul, concepţia şi planul de desfăşurare ale exerciţiului au urmărit crearea unui cadru complex în care structurile cu atribuţii în asigurarea măsurilor de protecţie şi intervenţie şi a funcţiilor de sprijin la producerea situaţiilor de urgenţă să fie solicitate la întreaga capacitate. Exerciţiul a avut următoarele obiective principale:

– verificarea practică a concluziilor reieşite din exerciţiile anterioare desfăşurate în cadrul proiectului Seerisk, care au avut ca temă intervenţia în cazul producerii dezastrelor naturale complexe, cu efecte în cascadă asupra populaţiei şi infrastructurii; – antrenarea forţelor ungare şi a celorlalte ţări participante, în intervenţia în cazul schimbărilor climatice rapide; – îmbunătăţirea cooperării între echipa HUSAR (acreditată INSARAG la categoria căutare-salvare în mediul urban – de capacitate grea – Urban Heavy Search and Reascue) şi echipele străine din România şi Bulgaria.

Amplu exercitiu desfasurat de pompierii aradeni alaturi si omologii lor maghiari la Hajduszoboszlo | imaginea 2 Principalele situaţii tactice specifice au fost create astfel încât să solicite echipele de intervenţie din plin, toate fiind incidente cu victime (voluntari ai Crucii Roşii maghiare), astfel:

 1. Alunecare de teren cu smulgerea arborilor, care au căzut peste 1 autoturism – 1 victimă încarcerată;
 2. Accident feroviar (deraiere datorită alunecărilor de teren) în care au fost implicate 2 trenuri: unul de marfă, care transporta substanţe periculoase şi al doilea, de călători. Au rezultat multiple victime, unele încarcerate şi contaminarea zonei cu substanţe periculoase (inflamabile, corozive);
 3. Alunecare de teren, cu surprinderea unui autobuz care transporta copii la şcoală. Multiple victime datorită răsturnării autobuzului şi ieşirii de pe carosabil, în decor;
 4. Accident de tren-deraiere şi coliziune cu o clădire cu mai multe etaje, numeroase victime;
 5. Izbucnirea unui incendiu într-o parcare auto supraterană – 1 victimă;
 6. Prăbuşirea unei clădiri peste 2 autovehicule – 3 victime încarcerate;
 7. Prăbuşirea unei cădiri cu 2 etaje – căutare-salvare victime;
 8. Construirea unui dig de protecţie pentru un depozit cu materiale al CRUCII Roşii maghiare;
 9. Căutarea-salvarea turiştilor blocaţi într-un hotel parţial dărâmat;
 10. Prăbuşirea unor clădiri rezidenţiale – misiuni de căutare-salvare a persoanelor;
 11. Căutarea-salvarea persoanelor dintr-un mall inundat;
 12. Construirea unui dig de protecţie la o şcoală din capitală.

Amplu exercitiu desfasurat de pompierii aradeni alaturi si omologii lor maghiari la Hajduszoboszlo | imaginea 3 Pentru rezolvarea diferitelor situaţii tactice în cadrul exerciţiului au participat din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului ARAD următoarele forţe şi mijloace:

 • 4 ofiţeri (1 comandant de detaşament, 1 ofiţer de legătură în cadrul OSOCC, 2 observatori);
 • 14 subofiţeri (1 echipaj de stingere, 1 echipaj CBRN, 1 echipaj ambulanţă B2 SMURD, 1 echipaj descarcerare grea);
 • 5 autospeciale (1 APIC – Opel Astra, 1 autospecială de stingere Iveco Magirus, 1 autospecială CBRN, 1 ambulanţă SMURD B2, 1 descarcerare grea IVECO).

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.