Incendiu la mănăstire

Duminică, 29 Martie 2015Vâlcea

Incendiu la manastire | imaginea 1 Joi, 26 martie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru" al Judeţului Vâlcea a desfăşurat un exerciţiu pentru antrenarea structurilor specializate în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situaţii de urgenţă generate de incendiu la Mânăstirea Cozia.

Exerciţiul a început la ora 10.30, la Sala de Şedinţă a Mânăstirii Cozia, unde au fost prezentate concepţia şi scopurile exerciţiului. La ora 11.00, s-a produs un incendiu la pavilionul administrativ (spaţii de cazare a personalului monahal) al Mânăstirii Cozia.

Conducerea Mânăstirii Cozia a anunţat evenimentul la numărul unic 112, a evacuat credincioşii şi bunurilor materiale importante aflate în pericol, a organizat şi desfăşurat prima intervenţie pentru stingerea incendiului şi a ţinut evidenţa persoanelor evacuate.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă al oraşului Călimăneşti a sprijinit operaţiunile de intervenţie desfăşurate de personalul monahal. La sosirea forţelor specializate, s-au organizat punctele de comandă operative înaintate, de evacuare persoane, bunuri materiale, de prim ajutor medical, de aprovizionare.

Incendiu la manastire | imaginea 2 Incendiul s-a manifestat în incinta pavilionului administrativ (latura centrală) la spaţiile de cazare (chilii), s-a propagat rapid, la nivelul acoperişului pe o suprafaţă de aproximativ 300 mp şi a pus în pericol muzeul şi la sala de expoziţie. Pentru a uşura intervenţia, s-a delimitat zona de risc, s-a interzis accesul persoanelor neautorizate şi s-a asigurat paza bunurilor evacuate cu ajutorul jandarmilor şi poliţiei.

Deoarece o persoană cu probleme locomotorii a fost surprinsă de incendiu într-un spaţiu de cazare, echipa de căutare – salvare a fost nevoită să intervină pentru salvarea acesteia. Fiindcă personalul mânăstirii participant la intervenţie a prezentat semne de intoxicare cu fum, a fost necesară intervenţia echipajele S.M.U.R.D. pentru a le acorda prim-ajutor calificat.

Incendiul a fost stins de cele trei echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru" al Judeţului Vâlcea, în cooperare cu serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al oraşului Călimăneşti. La puţin timp după stingerea incendiului, în zona de acces în obiectiv, în apropierea trecerii de pietoni, s-a produs un accident rutier soldat cu o victimă. Pentru scoaterea victimei de sub autoturism, a intervenit echipajul de descarcerare cu accesoriile din dotare.

Incendiu la manastire | imaginea 3 Scopul exerciţiului a fost de perfecţionare a exercitării managementului unitar al forţelor participante la intervenţie în situaţii de urgenţă generate de incendiu, pentru evacuarea şi salvarea persoanelor, acordarea primului ajutor, protejarea bunurilor, stingerea incendiului şi înlăturarea urmărilor.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a intervenit cu: o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o autospecială de transport, o autospecială pentru descarcerare, două ambulanţe SMURD şi trei autospeciale pentru stins incendii.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, membrii titulari şi cei consultanţi, s-au constituit în grup de suport tehnic nr. 1 – Incendii (Instituţia Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean) şi împreună cu comitetului local pentru situaţii de urgenţă al oraşului Călimăneşti şi personal monahal al Mânăstirii Cozia au dus la bun sfârşit desfăşurarea exerciţiului.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.