Incendiu la Hypermarket Real

Luni, 13 Aprilie 2015Vrancea

Incendiu la Hypermarket Real | imaginea 1 Marţi, 31 martie a.c., în municipiul Focşani s-a desfăşurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui incendiu izbucnit la un hypermarket, aflat pe Calea Moldovei, nr. 32.

Situaţia tactică generală a presupus producerea unui cutremur cu magnitudinea peste 7 grade pe scara Richter. În urma acestuia, s-au semnalat mai multe situaţii de urgenţă, pentru a căror soluţionare au fost implicate forţe şi mijloace de la nivelul obiectivului, din cadrul ISU, IPJ, IJJ şi SAJ, precum şi personal din cadrul altor instituţii descentralizate.

Personalul de la locul de muncă întrerupe orice activitate şi trece la evacuarea clienţilor din unităţile comerciale spre locul de adunare stabilit, verifică dacă s-au evacuat toate persoanele din obiectiv şi dacă s-au produs pagube sau incendii, anunţă situaţiile de urgenţă produse la dispeceratul 112 şi realizează prima intervenţie cu mijloacele din dotarea obiectivului, întrerupând alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale.

Incendiu la Hypermarket Real | imaginea 2 Prima situaţie tactică simulată a presupus producerea unui accident rutier soldat cu două victime încarcerate, în parcarea hipermarketului. Autoturismul a lovit şi staţia de distribuţie a carburanţilor, existând pericol de explozie.

La începerea evacuării persoanelor din sălile cinematografului din incinta hipermarketului, personalul de pe locul de muncă observă un început de incendiu ce se manifestă la partea superioară a ecranelor de proiecţie cu tendinţă de propagare la tavanul sălii. Din datele deţinute de personalul cinematografului, două persoane nu s-au putut autoevacua.

În urma apelului primit prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, s-au deplasat la faţa locului o autospecială pentru descarcerare, o ambulanţă SMURD şi una SAJ, cât şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă. Echipajul de descarcerare acţionează, în cooperare cu paramedicii pentru deblocarea celor două victime şi, sub coordonarea medicului SAJ, asigură asistenţa medicală calificată, precum şi transportul acestora la spital.

Incendiu la Hypermarket Real | imaginea 3 De asemenea, echipajul de pe autospeciala de lucru cu apă şi spumă realizează un dispozitiv de protecţie la staţia de distribuţie a carburanţilor. Totodată, se procedează la căutarea – salvarea persoanelor rămase în interiorul cinematrografului, în acestă misiune fiind implicat şi câinele salvator. Pentru stingerea incendiului ce ameninţa să cuprindă întregul acoperiş au fost angrenate două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi autospeciala de lucru la înălţime.

A doua situaţie tactică a presupus că, pe fondul defecţiunilor cauzate de mişcările tectonice, în centrala termică ce deserveşte supermarketul a avut loc o explozie urmată de un incendiu violent cu pericol de propagare la transformatorul şi generatorul de curent electric al obiectivului precum şi la depozitul de marfă.

Există posibilitatea ca doi angajaţi să fie răniţi şi să nu poată fi evacuaţi. Astfel, se ia decizia intrării în acţiune a două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea incendiului, concomitent cu intervenţia de căutare-salvare a celor două persoane care nu au putut fi evacuate şi, ulterior, intervenţia simultană echipajelor SMURD şi SAJ pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi transportul acestora la spital.

Incendiu la Hypermarket Real | imaginea 4 Ultima situaţie a presupus că, din cauza unor defecţiuni tehnice la instalaţia de alimentare cu energie electrică, s-a produs un scurtcircuit la unul din depozitele de marfă, cu tendinţă de propagare la întreg depozitul, la spaţiile administrative, precum şi la depozitul de mobilă învecinat. Comandantul intervenţiei ordonă intrarea în dispozitiv atât a unei autospeciale de evacuare a fumului, gazelor şi de iluminat, cât şi a două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

La exerciţiul desfăşurat au participat şi reprezentanţi din instituţiilor care asigură funcţii de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În urma desfăşurării acestuia, atât subprefectul judeţului Vrancea, Cristi-Valentin Misăilă, cât şi inspectorul şef al ISU Vrancea, colonel Flaviu-Dorel Chiscop au apreciat modul profesionist în care s-au rezolvat situaţiile de urgenţă simulate şi au mulţumit tuturor celor care şi-au adus aportul la buna desfăşurare a activităţii.

Astfel de exerciţii se organizează, în special, pentru verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi, verificarea timpilor de intrare în acţiune a forţelor care cooperează în cadrul exerciţiului, dar şi pentru verificarea sistemului de comunicaţii din dotarea forţelor angrenate şi a modului de aplicare a planului comun de acţiune pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.