Incendiu la spital

Duminică, 07 Iunie 2015Vrancea

Incendiu la spital | imaginea 1 Joi, 4 iunie a.c., în municipiul Focşani s-a desfăşurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui cutremur de pământ cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter.

Situaţia tactică generală a presupus că se produce un cutremur de 7 grade pe scara Richter în judeţul Vrancea, fiind afectat şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” – Focşani. În urma producerii seismului, au loc mai multe situaţii de urgenţă pentru gestionarea cărora este necesară intervenţia structurilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă şi a celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu precum şi a personalului de pe locul de muncă.

Prima situaţie tactică simulată a presupus că la secţia A.T.I., două saloane au fost grav afectate de cutremur, fiind necesară mutarea pacienţilor în saloanele neafectate. Personalul de la locul de muncă acţionează pentru mutarea şi evacuarea pacienţilor şi a vizitatorilor din incinta spitalului.

Incendiu la spital | imaginea 2 A doua situaţie tactică a presupus că, în urma cutremurului casa scării este afectată de cutremur, lifturile spitalului nu mai funcţionează iar persoanele care se află în secţia Boli Interne a spitalului nu se mai pot evacua. Concomitent cu mutarea pacienţilor din secţia A.T.I., se acţionează cu ajutorul autoscării mecanice pentru evacuarea persoanelor ramase izolate la nivelul etajului 4, şi transportul acestora către punctual medical avansat.

A treia situaţie tactică a presupus că, din cauza unor defecţiuni tehnice la instalaţia de alimentare cu gaze, la centrala termică a spitalului are loc o explozie urmată de un incendiu care se manifestă la aproximativ 30% din suprafaţa clădirii, o persoană este posibil să fie surprinsă în interior. Se acţionează cu echipa de căutare-salvare pentru localizarea şi evacuarea victimei şi cu echipaje de stingere cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

A patra situație tactică a constat în faptul că, în urma mişcărilor seismice, instalaţiile de preparare a hranei sunt distruse şi se produce un incendiu la demisolul clădirii unde se află blocul alimentar cu posibilitate de propagare atât pe orizontală cât şi pe verticală, două persoane angajate ale spitalului fiind surprinse în interior neputându-se evacua. Se acţionează pentru evacuarea persoanelor şi pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

A cincea situație tactică a constat în faptul că, există persoane care nu se pot evacua de pe holul etajului 2, deoarece căile de evacuare sunt obstrucţionate de diferite elemente de construcţie căzute în urma mişcărilor seismice. Se acţionează cu ajutorul pernei pneumatice pentru evacuarea persoanelor şi transportul acestora către punctual medical avansat.

Incendiu la spital | imaginea 3 După finalizarea situaţiei tactice nr. 4 se efectuează trierea victimelor în punctual medical avansat de către medicul specialist, o parte din victime fiind transportate la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu” Focşani.

La exerciţiul desfăşurat au participat atât domnul dr. Alexandru Călin – director general al Departamentului pentru Situații de Urgență, domnul Nicușor Halici – prefectul județului Vrancea și domnul colonel Flaviu-Dorel Chiscop - inspectorul şef al ISU Vrancea, care au apreciat modul operativ și profesionist în care s-au rezolvat situaţiile de urgenţă simulate şi au mulţumit tuturor celor care şi-au adus aportul la buna desfăşurare a activităţii.

Astfel de exerciţii se organizează, în special, pentru verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi, verificarea timpilor de intrare în acţiune a forţelor care cooperează în cadrul exerciţiului, dar şi pentru verificarea sistemului de comunicaţii din dotarea forţelor angrenate şi a modului de aplicare a planului comun de acţiune pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.