„AXIOPOLIS 2015” - un amplu exercițiu de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear la CNE Cernavodă

Duminică, 18 Octombrie 2015Constanța

AXIOPOLIS 2015    un amplu exercitiu de protectie si interventie in caz de accident nuclear la CNE Cernavoda | imaginea 1 Marți, 13 octombrie a.c., la sediul Cercului Militar din municipiul Medgidia, judeţul Constanţa, a avut loc deschiderea oficială a Exerciţiului de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear la CNE Cernavodă „AXIOPOLIS 2015”, derulat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în cooperare cu celelalte componente ale SNMSU cu atribuţii în gestionarea acestui tip de risc.

Evenimentul s-a bucurat de participarea prim-adjunctului inspectorului general al IGSU, colonel Daniel DRAGNE - directorul exerciţiului, subprefectului judeţului Constanţa, domnul Levent Accoium, primarilor localităţilor Medgidia şi Cernavodă, şefilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne din judeţ, reprezentanţilor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, conducerii CNE Cernavodă, Ministerului Apărării Naţionale, autorităţi publice locale şi judeţene, precum şi membrilor instituţiilor cu rol în managementul situaţiilor de urgenţă de la nivelul naţional şi judeţean.

După deschiderea oficială a exerciţiului, au fost demarate şi activităţile în teren, conform scenariului, fiind simulate şi verificate luarea măsurilor premergătoare producerii unui accident nuclear sever la nivelul CNE Cernavodă, evacuarea preventivă a persoanelor de pe amplasament şi a populaţiei din zona posibil a fi afectată, precum şi gestionarea situaţiilor speciale generate de producerea unui cutremur urmat de incendii la reactoarele centralei.

AXIOPOLIS 2015    un amplu exercitiu de protectie si interventie in caz de accident nuclear la CNE Cernavoda | imaginea 2 Pe tot parcursul exercițiului, participanţii s-au vor confruntat cu situaţii diverse şi complexe, fiind necesară verificarea sistemului de înştiinţare-alarmare a localităţilor aflate în zona de planificare la urgenţă (Seimeni, Saligny, Mircea Vodă, Rasova şi Peştera), efectuarea cercetării şi decontaminării populaţiei şi a autovehiculelor implicate într-un potenţial incident nuclear, dar şi acordarea primului ajutor medical calificat şi evacuarea victimelor din zona de risc.

În cadrul acestei aplicaţii complexe au fost instalate un Punct Operativ Avansat de unde sunt coordonate toate acţiunile de intervenţie şi o Bază de Operaţii, unde au fost amplasate corturi, instalaţii sanitare şi de depozitare a echipamentelor pentru pompierii din ţară participanţi la acestă activitate.

Exerciţiul „AXIOPOLIS 2015” desfășurat în perioada 12-16 octombrie a.c. a reprezentat una dintre activităţile cuprinse în Planul de activităţi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2015 şi a implicat resurse umane şi tehnice din cadrul fiecărei structuri cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă, însumând peste 600 de persoane care vor acţiona cu circa 80 de mijloace tehnice.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.