Incendiu la Casa de Cultură
Joi, 17 decembrie a.c., între orele 20.00-22.15, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat un amplu exerciţiu de cooperare ce a vizat verificarea concepţiei de intervenţie şi a viabilităţii Planului Roşu al județului Bihor în ipoteza producerii unui incendiu într-un obiectiv cu aglomerări de persoane, respectiv a Planului județean de prevenire și intervenție în situații de urgență radiologică, în ipoteza producerii unui accident rutier în care sunt implicate substanțe radioactive.
Conform scenariului, în data de 17 decembrie a.c., în jurul orei 20.00, prin intermediul sistemului unic de urgenţă 112, se sesizează producerea unui incendiu la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Oradea. În momentul producerii incendiului, în sală se desfășura un spectacol organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, la care asistau aproximativ 400 de persoane de diferite vârste, o parte dintre acestea rămânând captive în interior, fiind în imposibilitatea de a se autoevacua din cauza flăcărilor şi a fumului dens.
Totodată, pe fondul degajărilor masive de fum rezultate în urma incendiului, vizibilitatea scade semnificativ în zonă, astfel că o autofurgonetă care transporta izotopi radioactivi, este implicată într-un accident rutier în urma căruia materialele radioactive au fost împrăștiate pe carosabil.
În scopul desfăşurării activităţii în condiţii similare intervenţiei la o situaţie de urgenţă de această natură, la locul producerii celor două evenimente au fost mobilizaţi 57 de pompieri militari, care au intervenit cu cinci autospeciale de stingere, două autospeciale de descarcerare, o autospecială cu punctul medical avansat, o autospecială de transport personal şi victime multiple, o autospecială CBRN (de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară), două ambulanţe SMURD şi trei autospeciale de primă intervenţie şi comandă.
Echipajele de pompieri militari au desfăşurat simultan operaţiuni de căutare, evacuare şi salvare a victimelor surprinse în interiorul sălii afectate de flăcări, de localizare şi lichidare a incendiului, de descarcerare a unei persoane dintr-un autovehicul implicat în accident, de decontaminare a persoanelor afectate de substanţele radiologice, de balizare şi iluminare a zonei pentru facilitarea intervenţiei echipajelor medicale şi de transport al persoanelor rănite la ambulanţe.
În cadrul acestei activităţi complexe, care a implicat testarea Planul Roşu de intervenţie al judeţului Bihor, au fost angrenate atât echipajele de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, cât şi personalul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalului Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu”, al Direcţiei de Sănătate Publică prin Laboratorul de Igiena Radiaţiilor, forţe ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi personal din cadrul unui serviciu de ambulanţă privat şi al OTL Oradea.
Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui amplu exerciţiu, coordonat de prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop şi condus de prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, colonel Sorin Mihai Caba, au vizat:
. verificarea fluxului – informaţional decizional în situaţii de urgenţă de amploare, a disponibilităţii mijloacelor tehnice de comunicaţii şi viabilităţii legăturilor de comunicaţii operative pentru asigurarea conducerii forţelor proprii şi a cooperării intra şi interinstituţionale; . verificarea viabilităţii documentelor de conducere, standardelor şi procedurilor operaţionale de acţiune pentru gestionarea unor situaţii cu grad ridicat de complexitate, testarea capacităţii de reacţie şi intervenţie; . verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu, identificarea problemelor și a soluţiilor pentru îmbunătăţirea acesteia; . verificarea concepţiei de organizare a acțiunilor de evacuare a populației, stingere a incendiului și de intervenție în caz de urgență radiologică; . verificarea modului de asigurare a activităţii de informare publică.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.