Exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren – Activarea planului roşu de intervenţie

Duminică, 28 Februarie 2016Suceava

Exercitiu cu forte si mijloace in teren   Activarea planului rosu de interventie | imaginea 1 Joi, 25 februarie a.c., Comitetul județean pentru Situații de Urgență Suceava a organizat un exercițiu pentru punerea în aplicare a Planului de Urgenţă Externă al obiectivului, precum şi a Planului Roşu de Intervenţie, pentru fabrica EGGER din Rădăuți.

Scenariul exercițiului s-a concentrat pe salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un accident tehnologic major, în care sunt implicate substanţe periculoase, urmat de un incendiu la instalația de adezivi din incinta amplasamentului. Acțiunile planificate s-au desfășurat conforma așteptărilor și au fost îndeplinite obiectivele privind aplicarea planurilor de urgențe și intervenții, precum și cele privind verificarea modului de colaborare cu alte structuri și cele ale operatorului economic.

Exerciţiul a pus în aplicare următoarele situații tactice:

Situaţia tactică nr. 1:

Din cauza unor manevre greşite, la rampa de descărcare are loc decuplarea accidentală a cisternei CF (vagon) de alimentare cu metanol. Se scurge metanol în stare lichidă în cuva de retenţie a rampei de descărcare. Panica creată pe timpul primei intervenţii şi nerespectarea normelor S.S.M. (Sănătatea şi Securitatea Muncii) de către personalul de pe locul de muncă, cu privire la portul echipamentului de protecţie, duc la producerea unei scântei care iniţiază un incendiu şi există posibilitatea formării unui nor toxic, care poate afecta cartierul Saha, din comuna Dorneşti. Două persoane de la locul de muncă care se află în zona producerii accidentului tehnologic au suferit arsuri, astfel: prima persoană are arsuri de gradul II şi III pe 30% din suprafaţa corpului, iar a doua persoană a suferit arsuri de gradul III pe aproximativ 15% din suprafaţa corporală.

Exercitiu cu forte si mijloace in teren   Activarea planului rosu de interventie | imaginea 2

Situaţia tactică nr. 2:

Incendiul se propagă la depozitul de material lemnos aparţinând fabricii de PAL. Operatorul de serviciu din secţia melamină, în intenţia de acorda primul ajutor victimelor, este afectat de incendiu, suferind arsuri şi intoxicaţii cu gaze toxice. Alte două persoane din cadrul obiectivului, care participau la acţiunile de stingere a incendiului, suferă afecţiuni medicale astfel: o persoană intoxicată cu fum şi gaze toxice (inconştientă), iar a doua persoană suferă un atac de panică cu dureri precordiale, posibil infarct.

Situaţia tactică nr. 3:

Pe timpul manifestării incendiului este afectat cuplajul între rezervor şi pompe, ceea ce duce la degajarea unei cantităţi de metanol în atmosferă şi formarea unui nor toxic care pune în pericol locuitorii cartierului Saha, din comuna Dorneşti.

Situaţia tactică nr.4:

La ieşirea din obiectiv (în zona industrială EGGER România), are loc producerea unui accident rutier între un autotren încărcat cu produse finite şi un autoturism. În urma accidentului rezultă 3 victime: două în autoturism (încarcerate) cu leziuni la cap şi coloană şi şoferul autotrenului care suferă leziuni la nivelul membrelor inferioare.

Exercițiul menționat a fost primul din anul 2016 organizat de către I.S.U. Bucovina și a fost unul dintre cele mai importante de până acum. Reprezentanții companiei EGGER s-au declarat foarte mulțumiți de punerea în aplicare a exercițiului și au menționat că sistemele ultra-moderne de protecție a instalațiilor, precum și cele de stingere a incendiilor au funcționat perfect. De asemenea, angajații EGGER, instruiți special pentru intervenții în situații de urgență, au reacționat cu promptitudine și profesionalism.

Instituţiile implicate în gestionarea riscului de incendii şi accidente tehnologice în afara amplasamentului respectiv: Instituţia Prefectului - Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Rădăuţi, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Dorneşti, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Satu Mare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava - Poliţia municipiului Rădăuţi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava - Detaşamentul municipiului Rădăuţi, CPU - Spitalul municipiului Rădăuţi, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava - Substaţia municipiului Rădăuţi, Garda de Mediu Suceava, Agenţia de Protecţia Mediului Suceava, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.