Pompierii argeșeni au participat la un exercițiu internațional

Duminică, 28 Februarie 2016Argeș

Pompierii argeseni au participat la un exercitiu international | imaginea 1 În perioada 25 – 28 februarie a.c., echipa naţională de căutare-salvare RO-USAR a participat în Franţa, la exerciţiul internaţional de căutare - salvare urbană - TRIMODEX - 2016, destinat gestionării consecinţelor unor situaţii de urgenţă majore. Din această echipă națională de căutare-salvare RO-USAR face parte și colegul nostru, colonelul Baicu Marius, șeful Serviciului de Prevenire din cadrul ISU Argeș.

Alături de alți 48 de salvatori români, atent selecționați, din cadrul inspectoratului general, Unității Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (USISU), inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Arad, Bihor, Călăraşi, Sibiu şi Tulcea, colegul nostru are posibilitatea exersării procedurilor internaţionale de intervenţie, armonizării acțiunilor derulate în comun, precum și testării compatibilității mijloacelor proprii cu cele ale participanților, respectiv identificarea şi remedierea eventualelor dificultăți ce pot apărea pe timpul unei astfel de misiuni.

Responsabil cu ridicarea și administrarea bazei de operații românească, colonelul Baicu Marius ne-a transmis că scenariul exercițiului este unul flexibil și oferă posibilitatea participanților de a se pune în valoare prin desfășurarea acţiunilor specifice fiecărui modul de intervenţie (căutare-salvare și acordare a primului ajutor medical), evenimentele fiind injectate treptat, dar continuu, participanții lucrând permanent, în schimburi.

Pompierii argeseni au participat la un exercitiu international | imaginea 2 Aplicația propriu-zisă, cu forţe şi mijloace în teren, este pusă în scenă într-o ţara fictivă, situată într-o zonă afectată de conflicte interetnice, simulate de masele de refugiaţi şi persoanele rămase fără locuinţe, la care se adaugă condiţiile meteo nefavorabile.

Evenimentul s-a desfășurat la Valabre și a reunit echipe internaționale certificate INSARAG din Franța, România, Croația, Finlanda, Lituania și Letonia.


IGSU este instituția care deține o echipa specializată de căutare-salvare urbană capabilă să execute misiuni atât pe teritoriu național, cât și în afara granițelor, sub egida ONU.

Echipa RO USAR a obținut în anul 2014 certificarea INSARAG, după un amplu proces de pregătire derulat sub atenta îndrumare a experților Agenției Federale pentru Asistență Tehnică la Dezastre — THW Germania, din această echipă făcând parte trei cadre ale ISU Argeș.

Membrii echipei sunt antrenați să desfășoare misiuni dificile de căutare și salvare a persoanelor surprinse în medii ostile vieții, acordare a primului ajutor medical, fiind în măsură să realizeze acțiuni de intervenție pe o perioadă de timp îndelungată, indiferent de condiții și împrejurări.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.