Cel mai mare exercițiu din istoria pompierilor români: simularea unui cutremur devastator în Capitală

Duminică, 24 Aprilie 2016București

Cel mai mare exercitiu din istoria pompierilor romani  simularea unui cutremur devastator in Capitala | imaginea 1 Mobilizare fără precedent în noaptea de 22 spre 23 aprilie a.c.,(vineri spre sâmbătă) a forțelor de intervenție în caz de urgență din toată țara. La ora 21.40, un cutremur de mare magnitudine a lovit Bucureștiul, iar pompierii din Capitală au nevoie de sprijin pentru intervenție. Acesta a fost scenariul care a presupus alertarea tuturor județelor.

Alarma s-a dat la orele 22:30 iar până la 00:30 au fost mobilizate forțe formate din 6.227 de pompieri, medici și asistenți din cadrul SMURD, precum și 551 de medici, asistenți și ambulanțieri din cadrul serviciilor de ambulanță. De asemenea, au fost pregătite de plecare spre București 101 autospeciale de pompieri, 136 de camioane de transport personal și materiale, 217 echipaje de prim ajutor SMURD, 29 echipaje de terapie intensivă SMURD, 36 de autospeciale de transport personal și victime multiple, 10 spitale mobile și 8 centre mobile de comandă. Peste 200 de oameni din cei totalul celor mobilizați au reprezentat personal specializat în operațiuni de salvare din cadrul Unității Speciale de Salvare a IGSU, de la Ciolpani.

La nivelul serviciilor de ambulanță, cei 551 de angajați mobilizați deserveau 226 de ambulanțe de tip B și 33 de ambulanțe de tip C care urmau să înlocuiască forțele SMURD mobilizate spre București, astfel încât capacitatea de intervenție la nivelul județelor să nu fie afectată.

Medicii și asistenții care urmau să deservească ambulanțele de terapie intensivă a SMURD și spitalele mobile au fost mobilizați din cadrul unităților de primiri urgențe.

Exercițiul din noaptea trecută reprezintă cel mai mare exercițiu de mobilizare pe situații de urgență derulat în timp real și care a inclus personal al IGSU și al Ministerului Sănătății. El s-a derulat fără a fi anunțat în prealabil, astfel încât să se testeze capacitatea reală de reacție și de sprijin în cazul unui cutremur major la București. Forțele din București nu au fost angrenate în exercițiu, deoarece scopul testului a fost acela de a evalua capacitatea de a sprijin din afara Capitalei și a județului Ilfov.

Coordonarea exercițiului a avut loc de la centrul de coordonare integrată din cadrul MAI, în colaborare cu centrul de sprijin aflat la Ciolpani, care a fost activat și operat de personalul IGSU. Exercițiul a fost condus de comanda IGSU, în colaborare cu Direcția Generală de Managment al Urgențelor Medicale din cadrul DSU și monitorizat de șeful DSU.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.