Exerciţiu la Mânăstirea Hurezi - obiectiv de patrimoniu mondial UNESCO
Miercuri, 30 martie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a desfăşurat un exerciţiu pentru antrenarea structurilor specializate în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situaţii de urgenţă generate de incendiu, la Mânăstirea Hurezi - obiectiv de patrimoniu mondial UNESCO.
Exerciţiul a început la ora 10.30, în incinta Mânăstirii Hurezi, unde au fost prezentate concepţia şi scopurile exerciţiului. La ora 11.00, s-a produs un incendiu la pavilionul administrativ (spaţii de cazare a personalului monahal) al Mânăstirii Hurezi.
Conducerea Mânăstirii Hurezi a anunţat evenimentul la numărul unic 112, a evacuat credincioşii şi bunurile materiale importante aflate în pericol, a organizat şi desfăşurat prima intervenţie pentru stingerea incendiului şi a ţinut evidenţa persoanelor evacuate.
Comitetul local pentru situaţii de urgenţă al oraşului Horezu a sprijinit operaţiunile de intervenţie desfăşurate de personalul monahal. La sosirea forţelor specializate, s-au organizat punctele de comandă operative înaintate, de evacuare persoane, bunuri materiale, de prim ajutor medical, de aprovizionare.
Incendiul s-a manifestat în incinta pavilionului administrativ la spaţiile de cazare (chilii) şi s-a propagat rapid la nivelul acoperişului, pe o suprafaţă de aproximativ 400 mp, punând în pericol aripa de sud şi de vest a clădirii. Pentru a uşura intervenţia, s-a delimitat zona de risc, s-a interzis accesul persoanelor neautorizate şi s-a asigurat paza bunurilor evacuate cu ajutorul jandarmilor şi poliţiei.
Deoarece două maici imobilizate la pat, cu vârste de peste 90 ani, nu au fost evacuate, echipa de căutare – salvare a fost nevoită să intervină pentru salvarea acestora. Fiindcă personalul mânăstirii, participant la intervenţie, a prezentat semne de intoxicare cu fum şi atacuri de panică, a fost necesară intervenţia echipajelor S.M.U.R.D. şi S.A.J. pentru a le acorda prim-ajutor calificat.
Echipele au intervenit şi pentru salvarea unei persoane surprinsă sub o grindă căzută din acoperişul incendiat. Pe timpul operaţiunilor de evacuare a bunurilor materiale, a fost descoperit un obiect asemănător unei grenade în zona muzeului. Pentru cercetarea, identificarea, asanarea şi transportul muniţiei descoperite a intervenit echipajul pirotehnic cu accesoriile din dotare. Incendiul a fost stins de cele trei echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Horezu.
Scopul exerciţiului a fost de perfecţionare a exercitării managementului unitar al forţelor participante la intervenţie în situaţii de urgenţă generate de incendiu, pentru evacuarea şi salvarea persoanelor, acordarea primului ajutor, protejarea bunurilor, stingerea incendiului şi înlăturarea urmărilor. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a intervenit cu: o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o ambulanţă SMURD, două autospeciale pentru stins incendii şi o autospecială pentru misiuni de asanare.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, membrii titulari şi cei consultanţi, s-au constituit în grup de suport tehnic nr. 1 – Incendii (Instituţia Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Serviciul de Ambulanţă Vâlcea). Împreună cu Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Horezu şi personalul monahal al Mânăstirii Hurezi, au dus la bun sfârşit desfăşurarea exerciţiului.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.