Patru situaţii tactice simulate în cadrul unui amplu exerciţiu
Miercuri, 30 martie a.c., cu începere de la ora 12.30, în municipiul Focşani s-a desfăşurat un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren, pentru antrenarea structurilor de intervenţie în gestionarea mai multor situaţii de urgenţă produse la depozitul „Onasis”.
În incinta acestuia sunt amenajate opt depozite, în care se comercializează o gamă largă de produse, şi un spaţiu administrativ. Capacitatea spaţiilor de vânzare şi depozitare este de regulă ocupată în totalitate, uneori acestea fiind folosite în exces. Având în vedere amplasarea obiectivului, suprafaţa mare a acestuia, cantitatea mare de produse oferite spre comercializare şi prezenţa unui număr ridicat de persoane în incinta depozitului, există posibilitatea producerii unor situaţii de urgenţă care ar avea ca urmări atât pagube materiale, cât şi accidentări sau chiar pierderi de vieţi omeneşti. În cadrul exerciţiului s-au simulat mai multe situaţii tactice.
Prima dintre acestea a presupus că, la intrarea în parcarea depozitului dinspre strada Măgura, s-a produs un accident rutier în care au fost implicate două autovehicule, rezultând rănirea gravă a două persoane care au rămas încarcerate. Pentru deblocarea acestora şi acordarea de îngrijiri medicale au intervenit un echipaj de descarcerare şi trei ambulanţe. Astfel, pompierii militari au acţionat cu accesoriile specifice în vederea decopertării şi îndepărtării uşilor autoturismelor, pentru facilitarea accesului către victime, manevrele fiind efectuate sub coordonarea medicului SAJ sosit la locul intervenţiei. Cadrele medicale ale SMURD şi SAJ Vrancea au preluat răniţii, le-au acordat îngrijirile medicale specifice şi au asigurat transportul la cea mai apropiată unitate spitalicească.
A doua situaţie tactică simulată a presupus că, din cauza unor defecţiuni tehnice la instalaţiile de distribuţie a curentului electric, a izbucnit un incendiu la depozitul de mărfuri, iar 6 persoane au fost surprinse în interior şi nu s-au putut evacua. Două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani au intervenit pentru limitarea şi stingerea incendiului, organizându-se echipe de căutare-salvare pentru localizarea şi evacuarea victimelor. Pentru identificarea acestora a intervenit şi cuplul chinologic. Persoanele intoxicate cu fum şi cu arsuri pe diferite suprafeţe din corp au fost preluate de cadrele medicale SMURD şi SAJ. În sprijinul echipelor profesioniste pentru situaţii de urgenţă au intervenit forţe ale S.C. Electrica S.A. pentru întreruperea alimentării cu energie electrică pe timpul intervenţiilor serviciilor de urgenţă, ulterior pentru remedierea defecţiunilor apărute.
Conform celei de-a treia situaţii tactice, pe timpul executării lucrărilor de extindere a instalaţiei de hidranţi, un muncitor cade într-un canal de vizitare şi este rănit. Pompierii militari au intervenit pentru evacuarea victimei cu ajutorul echipamentelor speciale, pentru acordarea primului ajutor calificat şi transportul acesteia la unitatea de primiri urgenţe. De asemenea, pe timpul lucrărilor de extindere a instalaţiei de hidranţi s-au identificat elemente de muniţie rămase neexplodate din timpul conflictelor armate. S-a acţionat cu echipa pirotehnică pentru asanarea teritoriului de muniţie, ridicarea şi transportul acesteia în vederea distrugerii la depozitul special amenajat.
Ultima situaţie simulată a presupus izbucnirea unui incendiu, din cauza fumatului în locuri nepermise, la unul dintre depozitele de marfă. Cantitatea mare de materiale combustibile a favorizat propagarea cu rapiditate a flăcărilor şi la clădirea administrativă a obiectivului. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului, s-a intervenit cu patru echipaje de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de lucru şi intervenţie la înălţime şi o autospecială de evacuare a fumului şi gazelor. Personalul de la locul de muncă a părăsit încăperile, a intervenit cu mijloace de primă intervenţie pentru localizarea şi lichidarea incendiului şi au evacuat bunurile materiale din zona de ardere.
La exerciţiu au participat forţe şi mijloace din cadrul mai multor instituţii care asigură funcţii de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv de la IPJ Vrancea, IJJ Vrancea, SAJ Vrancea, S.C. Electrica S.A.
Această activitate s-a organizat, în principal, pentru pregătirea efectivelor privind modul de comportare şi acţiune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă complexe, verificarea timpilor de reacţie şi de intrare în acţiune a forţelor, precum şi verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante şi stabilirea căilor de perfecţionare.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.