Planul Roșu de Intervenție testat la Balș

Sâmbătă, 02 Aprilie 2016Olt

Planul Rosu de Interventie testat la Bals | imaginea 1 Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” al județului Olt a organizat miercuri, 30 martie a.c., un exercițiu cu forţe în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situaţia producerii unui accident rutier cu victime multiple.

Conform scenariului de desfășurare, miercuri, 30 martie a.c., în jurul orei 11.00, la intrarea în orașul Balș, s-a produs un accident rutier în care au fost implicate un microbuz, în care se aflau 15 persoane, și un autoturism.

Având în vedere numărul mare de victime, a fost pus în aplicare Planul Roșu de Intervenție. Au fost alertate echipaje de intervenție din cadrul Gărzii Balș, Detașamentului Slatina, Detașamentului Caracal, Stației Scornicești, Gărzilor Stoenești, Serviciului de Ambulanță Olt, Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului de Jandarmi, în total aproximativ 100 de pompieri, medici, asistenți, polițiști și jandarmi, cu peste 20 de autospeciale de intervenție.

Primele echipaje ajunse la fața locului au transmis în dispeceratul ISU Olt că, în urma coliziunii dintre un microbuz şi un autoturism, au rezultat 15 victime, una inconştientă şi încarcerată în autoturism şi 14 în microbuz, din care patru găsite în afara microbuzului, iar din cele zece găsite în interiorul acestuia, trei sunt inconştiente.

A fost instalat Punctul Medical Avansat și s-a început triajul victimelor, concomitent cu celelalte operațiuni de salvare.

În urma triajului s-au întocmit 15 fișe cu următoarele coduri:

  • două victime - cod negru (decedat sau încă cu semne de viaţă, dar cu leziuni incompatibile cu viaţa, în condiţii austere);
  • trei victime - cod roșu (leziuni tratabile ameninţătoare de viaţă, care necesită intervenţie medicală rapidă);
  • trei victime - cod galben (leziuni potenţial serioase, dar care sunt destul de stabile ca să aştepte o perioadă scurtă până la tratamentul medical);
  • șapte victime - cod verde (leziuni minore care pot aştepta şi o perioadă mai îndelungată pentru tratament medical).

Victimele au fost transportate de urgenţă la unităţile spitaliceşti din Craiova, Slatina, Balș și Caracal.

Concluzia a fost că exercițiul și-a atins toate obiectivele propuse, iar pe viitor este necesar să mai fie organizate exerciții similare pentru perfecționarea deprinderilor și cooperării în astfel de situații.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.