Amplu exercițiu de testare a Planului Roșu

Miercuri, 04 Mai 2016Argeș

Amplu exercitiu de testare a Planului Rosu | imaginea 1 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş a desfășurat miercuri, 27 aprilie a.c., o simulare cu forțe în teren pentru antrenarea structurilor de intervenție în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situația producerii unui accident cu victime multiple.

Scenariul a fost următorul:

În jurul orei 09.35, printr-un apel unic de urgență 112 a fost sesizat faptul că pe A1 la Km 115 s-a produs un accident rutier, în care o autocisternă încărcată cu GPL a părăsit partea carosabilă, prăbușindu-se în parcarea din fața unui centru comercial. În urma impactului s-a produs o puternică explozie care a afectat o parte din construcția complexului, un incendiu a izbucnit la magazinul de articole sportive, iar mai multe persoane au fost rănite în zona sălii de jocuri.

Având în vedere cascada de apeluri telefonice la 112 care sesizau evenimentul, s-a luat imediat decizia punerii în aplicare a Planului Roșu.

Spre locul evenimentului s-au deplasat, gradual, o autospecială transport victime multiple, 1 punct medical avansat, 1 autospecială de descarcerare, 2 autospeciale cu apă și spumă, 1 punct comandă, precum și 13 autospeciale SMURD și ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță. Pentru fluidizarea traficului, asigurarea perimetrului de intervenție, a ordinii publice și identificarea victimelor au intervenit 17 echipaje ale Poliției și Jandarmeriei. Primele echipe de intervenție sosite la fața locului la ora 09.40 au acționat pentru căutarea - salvarea victimelor, concomitent cu acțiunile de stingere a incendiului și acordarea primului ajutor calificat.

Cu ajutorul echipei canine de căutare urbană, au fost salvate persoanele surprinse sub dărâmături. De asemenea, alte victime, care în urma panicii create s-au aruncat în apă, au fost salvate din râul Argeș, cu ajutorul bărcilor pneumatice. Totodată, la fața locului a fost amplasat punctul medical avansat care a asigurat trierea și intervenția medicală de urgență pentru 35 de victime, astfel 4 decedați, 8 cu arsuri grave, 8 cu traumatisme grave, 10 intoxicați cu fum și 5 victime din mediul acvatic. După efectuarea triajului și stabilizarea acestora 4 victime au fost transferate la spitalul Militar Pitești, 11 la Spitalele din București și celelalte 20 de victime au rămas pentru stabilizare și tratament în cadrul punctului medical avansat.

La locul accidentului a fost prezentă și o echipă de specialiști ai M.A.I care a acordat asistență victimelor și familiilor acestora.

La această misiune au acționat peste 250 de persoane – pompieri, jandarmi, polițiști, personal medical, voluntari SMURD, voluntari Crucea Roșie, planificatori evaluatori și jucători de roluri în exercițiu.

Exercițiul a urmărit modul de acţiune a structurilor de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unor situaţii de urgenţă în urma unui accident rutier cu victime multiple, precum şi verificarea viabilităţii planului roșu de intervenție şi a planurilor de cooperare cu celelalte structuri implicate în managementul şi gestionarea situațiilor de urgență.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.