Explozie la o magistrală de gaze din Alexandria!
Din fericire aceasta a fost doar tema exercițiului de joi, 26 mai 2016, executat de către pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria la un important operator economic din acest domeniu.
Obiectivele generale ale acestui antrenament au vizat următoarele aspecte: verificarea concepției de acțiune stabilită prin planul organizării și desfășurării exercițiului, similară unei situații reale, pregătirea psihologică a personalului de intervenție și al celui de pe locul de muncă (al operatorului economic) pentru cunoașterea modului de acțiune/comportare pe timpul operațiunilor de salvare-evacuare și de intervenție, organizarea, desfășurarea și coordonarea unitară a acțiunilor de salvare și evacuare a persoanelor și bunurilor materiale din zona afectată, precum și verificarea condițiilor pe care le oferă particularitățile terenului și amplasamentelor în vederea desfășurării acțiunilor de intervenție.
Exercițiul a cuprins două situații tactice diferite, care să testeze capacitatea de reacție a echipajelor de intervenție din cadrul subunității de pompieri din Alexandria, respectiv o avarie la o magistrală de gaze, rezultând cu producerea unui incendiu și eliberarea în zonă a unei catități mari de metan, cu pericol de explozie și un grav accident rutier, produs în apropiere, cu o persoană încarcerată și o mașină care a luat foc.
Pentru rezolvarea primei situații tactice, s-au realizat și urmărit următorii pași:
- cercetarea concentrației de gaze de către echipajele de intervenție ale autospecialelor sosite la fața locului;
- solicitarea prin dispecerat a specialiștilor respectivului operator economic și închiderea vanelor din amonte;
- raportarea la dispecerat și luarea măsurilor pentru întreruperea energiei electrice în zonă;
- oprirea circulației în zonă, anunțarea dispeceratului și a echipajelor de poliție;
- anunțarea și începerea evacuării persoanelor din cadrul operatorilor economici din zonă;
- realizarea dispozitivelor premergătoare în vederea acțiunii cu apă pulverizată asupra suprafețelor încinse;
- realizarea dispozitivelor de alimentare a autospecialelor;
- echiparea corespunzătoare a tuturor servanților, cu costume de protecție și aparate de respirat;
- acordarea primului ajutor unei persoane intoxicate și transportul acesteia la spital.
Situațiile au fost rezolvate punctual, cu respectarea procedurilor specifice, iar acolo unde s-au întâmpinat anumite deficiențe/probleme, ele au fost explicate și rezolvate pe loc, astfel încât întregul personal să cunoască modul de acțiune în cazul unei situații reale.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.