Pompierii români - o misiune de excepție în Estonia, la 3000 de km de casă

Marți, 31 Mai 2016Giurgiu

Pompierii romani   o misiune de exceptie in Estonia  la 3000 de km de casa | imaginea 1 Echipa de mare capacitate de pompare a României (Ro HCP) a participat în insula Saaremaa-Estonia la Exercițiul pentru module de protecție civilă, echipe de suport și asistență tehnică și echipe de protecție civilă ale Uniunii Europene – LOT 2.

Acest exercițiu face parte din calendarul de activități din cadrul proiectului LOT 2 privind "Exerciții pentru module de protecție civilă, echipe de suport și asistență tehnică și echipe de protecție civilă ale Uniunii Europene”, fiind organizat de către I.G.S.U. împreună cu consorțiul format din CN APELL România (fundația Centrul Național APELL pentru Managementul Dezastrelor), lider de proiect, Directoratul General pentru Siguranța la Incendii și Protecție Civilă Bulgaria și Serviciul de Salvare din Estonia. Alături de delegația României au participat echipe din Suedia, Letonia și Echipa de protecție civilă a U.E..

Pompierii giurgiuveni, reprezentanții României

I.S.U. Giurgiu a fost reprezentat la acest exercițiu cu un modul de pompare de mare capacitate format din tehnică și personal propriu sub conducerea șefului echipei, Prim adjunctul Inspectorului Șef al ISU Giurgiu, col. Stancu Marius și a mr. Dragoman Mircea-Vucașin - adjunct șef de echipă. Echipa României a avut în componență următorii pompieri: Cpt. Elisei Ștefan, Lt. Cioacă Bogdan, Slt. Neguț Florin, Plt. adj. Țepurlui Adrian, Plt. adj. Ciobanu Cătălin, Plt. adj. Trăsnea Mihai, Plt. adj. Bârlan Georgel, Plt. adj. Măniceanu Petre, Plt. maj. Drăghici Bogdan, Plt. maj. Croitoru Laurențiu, Plt. maj. Olaeru George, Plt. maj. Cercel Gigel.

Tehnica de intervenție cu care pompierii români s-au deplasat în Estonia a numărat: 2 Autospeciale Muncă Operativă 4x4; 2 Autocamioane de intervenție; 1 Motopompă mare capacitate – 1020 m³/h; 1 Motopompă medie capacitate – 800 m³/h; 1 ATV 8x8 Autospecială cu capacitate de trecere mărită; 1 microbuz transport efective.

O misiune la 3000 de km de casă, tranzitând șapte țări, cu tehnica de intervenție din dotare

În fapt, scenariul exercițiului a presupus că, în urma unor puternice inundații, Estonia a activat Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, solicitând asistență internațională. Ca și alte state participante în Mecanism, România și-a oferit sprijinul, acesta fiind acceptat.

Pentru a participa la exercițiu, fapt ce presupunea tranzitarea a șapte țări (România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia) pe o distanță de aproximativ 3000 de km, echipa românească a început deplasarea la misiune în data de 16 mai a.c., parcurgând distanța până la destinație în 3 zile și jumătate. Drumul nu a fost lipsit de greutăți, fiind puse în aplicare procedurile de trecere a frontierei de către convoiul românesc. Echipa, în mare parte aparținând ISU Giurgiu, având în management și structuri suport personal din IGSU, ISU Călărași, ISU Teleorman și USISU Ciolpani era la prima experiență de acest gen, niciodată nemaifiind efectuată o deplasare la intervenție pe asemenea distanță.

Pompierii voluntari polonezi din Cisiek, alături de eroii noștri! Le mulțumim!

O misiune de asemenea complexitate, anduranță și dificultate trebuia să rezerve și surprize... Șasiul motopompei de mare capacitate a cedat, pe drum și avea nevoie urgentă de reparații, altfel capabilitatea de pompare a echipei românești ar fi fost drastic diminuată. Aflați la ananghie, pompierii români au avut onoarea să cunoască oameni deosebiți: pompierii voluntari din localitatea Cisiek - Polonia și prietenii lor care au făcut din noapte-zi pentru a-i ajuta...

Pompierii români au fost profund impresionați de dăruirea cu care voluntarii polonezi le-au sărit în ajutor! "Așa oameni înca nu am întalnit - aveau să spună. Cinste lor!"

Au făcut cinste Armei Pompierilor: toate misiunile au fost îndeplinite cu succes!

Odată ajunsă pe insula Saaremaa, echipa românească s-a întâlnit în Centrul de primire și repartizare a asistenței internaționale cu echipa de protecție civilă a Uniunii Europene care avea mandat pentru coordonarea echipelor de asistență internațională sosite în sprijin. Imediat a primit prima misiune: pompare apă în localitatea Koyguste.

Echipa s-a împărțit în două schimburi, unul a plecat spre Koyguste, celălalt spre orașul Kuressaare, cea mai mare localitate de pe insulă unde echipele de asistență internațională au ridicat o modernă bază de operații și unde, echipa românească a desfășurat cu mândrie drapelul tricolor.

Pe parcursul celor trei zile ale exercițiului, echipei românești i-au fost încredințate atât misiuni individuale de recunoaștere/evaluare a situației și pompare de mare capacitate în localitățile Koyguste, Vanamoisa, Stebeli și Nasva cât și o misiune în comun cu echipele estoniană și suedeză pentru pomparea apei de la Castelul Kuressaare. A fost executat și un exercițiu de evacuare de urgență a bazei de operații din cauza exploziei unor muniții, echipa românească reușind să evacueze baza în timpul cel mai scurt și să se regrupeze în locul prestabilit.

Obosiți, nedormiți, dar cu satisfacția misiunii îndeplinite cu succes!

Absolut toate misiunile încredințate au fost acceptate și duse la bun sfârsit, chiar dacă de multe ori condițiile din teren, distanțele kilometrice la care s-a realizat refularea apei, mlaștina, restricțiile de utilizare a unor trasee din zone protejate ecologic, traversările peste căile de comunicație rutieră au fost grele încercări. Puținele ore dormite au lăsat semne pe chipurile oamenilor dar toate s-au șters la final când expresia de satisfacție profesională a luat locul încordării și oboselii.

"Acum, după întoarcerea în țară, privind înapoi, putem raporta că am îndeplinit în condiții optime prevederile mandatului care ne-a fost acordat la plecarea în misiune și că steagul României a fluturat, încă o dată, cu mândrie, într-o bază de operații internațională, la mii de kilometri de țară." - spun pompierii giurgiuveni, întorși la bază, obosiți dar cu satisfacția misiunii îndeplinite și dragoste față de meseria nobilă pe care au ales-o.

Întorși în țară au fost așteptați cu drag de colegii arădeni

La întoarcere, pompierii militari români au mai făcut o escală la, de acum, prietenii lor din Polonia. Aceștia s-au bucurat de revedere și le-au propus eroilor noștri să le fie alături în octombrie, când vor sărbători 110 ani de la înființarea Stației de Pompieri Voluntari din Cisiec!

La graniță, i-au întâmpinat cu drag colegii lor arădeni, care chiar dacă nu au luat parte la această misiune, au fost alături cu sufletul de camarazii lor. Pompierii militari arădeni i-au așteptat pe drumeți cu o masă caldă, ca acasă, bine-venită dupa 6000 de kilometri parcurși pe meleaguri străine!

Felicitări echipei Ro HCP! Suntem mândri de voi! Audacia et devotio!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.