Autocisternă cu clor răsturnată pe E85

Joi, 07 Iulie 2016Vrancea

Autocisterna cu clor rasturnata pe E85 | imaginea 1 Miercuri, 06 iulie a.c., începând cu ora 10.30, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a organizat şi desfăşurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie, cu tema „Gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de intervenţia la un accident chimic pe căile de transport rutier, cu verificarea viabilităţii punerii în aplicare a Planului Roşu de intervenţie.”

Scenariul exerciţiului a prevăzut rezolvarea a două situaţii tactice. Prima situaţie tactică a presupus producerea unui accident rutier în urma căruia o autocisternă s-a răsturnat pe E85, în primă fază intervenindu-se pentru descarcerarea unei persoane şi acordarea primului ajutor calificat şi transportul la unităţile de primire urgenţe a altor două victime.

A doua parte a situaţiei tactice a presupus scurgeri de clor lichid din rezervorul de transport al autocisternei, ca urmare a avarierii acesteia în urma accidentului, echipajele de intervenţie acţionând pentru gestionarea riscului chimic (măsurarea concentraţiei de clor, evacuarea populaţiei din zona de pericol, stabilirea distanţei de izolare şi realizarea balizării, determinarea direcţiei de propagare a norului toxic şi realizarea unui dispozitiv de intervenţie cu perdele de apă în vederea diminuării pericolului).

Autocisterna cu clor rasturnata pe E85 | imaginea 2 A doua situaţie tactică a presupus producerea unui accident auto, în care a fost implicat şi un microbuz pentru transport persoane, în urma căruia au rezultat 8 victime rănite grav. Inspectorul şef al ISU Vrancea a solicitat aprobarea prefectului judeţului Vrancea, care a aprobat activarea Planului Roşu de intervenţie. Echipajele sosite la locul intervenţiei au executat triajul victimelor, au luat măsuri de acordare a primului ajutor medical şi au transportat răniţii la unităţile de primire urgenţe.

Scopul principal al exerciţiului a fost pregătirea efectivelor de intervenţie privind modul de acţiune în cazul producerii unei astfel de situaţii de urgenţă şi a urmărit, în principal, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante, stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi şi verificarea timpilor de intrare în acţiune.

La acest exerciţiu au participat forţe din cadrul ISU Vrancea, ISU Buzău, ISU Brăila, SAJ Vrancea, IPJ Vrancea, IJJ Vrancea, SVSU Obrejiţa şi SVSU Tâmboieşti.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.