Au simulat o situație de urgență generată de inundații în bazinul inferior al râului Jiu

Sâmbătă, 18 Mai 2019Gorj
Sursa Foto: ISU Gorj

Au simulat o situatie de urgenta generata de inundatii in bazinul inferior al raului Jiu | imaginea 1 Cele două zile în care pompierii gorjeni au simulat o situație de urgență generată de inundații în bazinul inferior al râului Jiu, mai exact zona comunei Bîlteni, au ajuns la final.

Marţi, 14 mai, a.c., s-a declanșat alarma în urma unor presupuse atenționări meteorologice și hidrologice cod roșu, s-a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, au fost alertate toate structurile care au atribuții în gestionarea unor astfel de situații și au fost puse în scenă cele mai noi mijloace intrate în dotarea unități prin sprijinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență și anume tabăra mobilă și containerul de suport logistic tip IV-iluminat.

Miercuri, 15 mai, scenariul a fost unul puțin mai complicat. A avut presupuse victime care au fost prinse de apele învolburate, fiind nevoie de intervenția echipajelor specializate din cadrul unității, iar în urma declarării stării de alertă în zonă, s-a luat decizia evacuării persoanelor din zonele inundate. Persoanele evacuate au fost preluate cu microbuze de la punctele de îmbarcare și transportate în tabăra mobilă unde au primit asistență medicală, psihologică și religioasă. Pentru că scenariul a imitat îndeaproape o situație reală, cu ajutorul bucătăriei mobile aflată în dotarea taberei a fost preparată hrană pentru persoanele evacuate și pentru echipajele de intervenție.

Pentru că este o instituție cu rol principal în cazul producerii unor inundații, și Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj a angrenat în acest exercițiu cele mai noi dotări.

Gestionarea unor astfel de situații de urgență depinde în mare parte de cooperarea tuturor structurilor implicate. Tocmai de aceea trebuie să aducem mulțumiri instituțiilor care au făcut parte din scenariul acestui amplu exercițiu: Instituția Prefectului - Județul Gorj, Inspectoratul de Poliție Județean Gorj, Inspectoratul de Jandarmi Județean Gorj, Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj, Crucea Roșie Română - Filiala Gorj, Direcția de Sănătate Publică Gorj, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Gorj și Primăria Comunei Bîlteni.

Trebuie să le mulțumim totodată tuturor colegilor care au fost implicați în acest exercițiu, care au depus mari eforturi și care au îndurat vremea mohorâtă. Nu în ultimul rând le mulțumim voluntarilor care au ales să se implice în acest exercițiu şi să dea o mână de ajutor echipajelor profesioniste.

Cu siguranță vom analiza obiectiv acest exercițiu și, dacă au existat mici disfuncționalități, acestea vor fi remediate astfel încât, cei care au menirea de a salva vieți într-o situație reală, să vină în sprijinul cetățenilor la cel mai înalt nivel!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.