Poligonul de la Făgăraș - locul în care pompierii învață să ,,citească" focul

Sâmbătă, 20 Iulie 2019Brasov
Sursa Foto: ISU Brasov

Poligonul de la Fagaras   locul in care pompierii invata sa   citeasca  focul | imaginea 1 Pompierii se pregătesc intens pentru a face față tuturor provocărilor. La Poligonul de Antrenament și Pregătire de Specialitate Făgăraș o nouă serie de pompieri brașoveni și bucureșteni au încheiat modulul 4 de pregătire.

Antrenamentele încep de la "rece" și ajung la peste 1000 de grade Celsius. Totul se învață progresiv, în mai multe ședinte, iar flăcările sunt cât se poate de reale. În caisson temperatura atinge repede praguri insuportabile, iar aerul fierbinte care le usucă gâturile, devine sufocant, irespirabil, chiar și prin măștile de protecție.

Se studiază tehnici de pătrundere într-un spațiu incendiat și, mai ales, închis, folosirea eficientă a jetului de apă și modalități de atac asupra flăcărilor. Scopul este de a controla focul și de a-l stinge cu o cantitate cât mai mică de apă.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care pompierii militari îl învață în poligonul de pregătire este cum să nu cadă în capcana ucigașului fenomen flashover. Adică să nu fie surprinși de aprinderea simultană a materialelor dintr-o încăpere incendiată, spațiu în care nimeni nu ar putea rezista mai mult de șase secunde temperaturilor care ajung brusc la peste 600 de grade Celsius.

Incendiile sunt simulate în spații semideschise sau închise, al căror volum de aer nu depășește 100 de metri cubi. În funcție de scenariul de luptă imaginat, pompierii sunt puși să execute anumite manevre specifice luptei cu flăcările. Într-un anumit fel, dar și în anumite momente bine alese în funcție de etapa în care se află incendiul, militarii deschid uși, trape și ferestre, învățând să evite fenomene termice extrem de periculoase care într-o misiune reală le-ar putea fi fatale: backdraft (explozia fumului supraîncălzit) și flashover (aprinderea simultană a materialelor).

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.