Desfășurare în forţă a exerciţiului naţional ForFirEx 2019

Vineri, 27 Septembrie 2019Hunedoara
Sursa Foto: ISU Hunedoara

Desfasurare in forta a exercitiului national ForFirEx 2019 | imaginea 1 Peste 180 de pompieri, salvatori, salvamontişti, jandarmi, pădurari, voluntari cu echipe canine, radio amatori, voluntari cu autoturisme de teren și piloţi IGAv, din 7 judeţe, au participat la primele misiuni în teren ale celui mai complex exerciţiu la incendii de pădure organizat până acum în România.

Scenariul exerciţiului, gândit în condiţii cât mai aproape de cele reale, a presupus operaţiuni complexe de stingere a 3 incendii de litieră de pădure și doborâturi ce s-au propagat pe aproximativ 80 de hectare de teren în zona Dosul Odăii, situate în comuna Lunca Cernii de Jos.

Misiunile de căutare - salvare au implicat colaborarea echipelor mixte de pompieri, salvamontiști, jandarmi, voluntari ai Asociaţiei CST și off-roaderi pentru găsirea a 3 turiști rătăciţi în munţii Poiana Ruscă, pentru identificarea, asistarea medicală și transportul la punctul medical avansat a 5 oameni intoxicaţi cu fum și răniţi grav după ce au fost surprinși de propagarea incendiului de pădure.

Capacitatea de acordare a ajutorului medical a mai fost testată într-o altă simulare ce a presupus producerea unui accident grav generat de prăbușirea unui copac masiv peste 3 bărbaţi la ieșirea din Lunca Cernii. Echipele specializate în descarcerare și prim ajutor au aplicat procedurile specifice asistării unor victime aflate în stare gravă, pentru unul dintre răniţi solicitându-se intervenţia elicopterului IGAv pentru transportul urgent la cel mai apropiat spital.

Rolul exerciţiului naţional ForFirEx 2019 este de a facilita găsirea unor modalităţi de lucru eficiente și articulate în comun al tuturor actorilor implicaţi în gestionarea incendiilor de pădure și salvarea victimelor din medii ostile.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.