Un grup de locuințe din municipiul Bârlad, afectat de un seism major

Sâmbătă, 14 Septembrie 2019Vaslui
Sursa Foto: ISU Vaslui

Un grup de locuinte din municipiul Barlad  afectat de un seism major | imaginea 1 Joi, 12 septembrie, a.c., în intervalul orar 11.00 – 13.00, sub organizarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și în preambulul Zilei Pompierilor din România, în municipiul Bârlad s-a desfășurat exercițiul de comandă și cooperare cu tema: ”Intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui seism major care a afectat un grup de locuințe din municipiul Bârlad”.

Exercițiul a avut loc pe bulevardul Republicii din municipiul Bârlad, în zona blocului C1. Scenariul exercițiului: În urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter, mai multe unități locative din municipiul Bârlad, construite înainte de anul 1977, au fost grav afectate. Blocul C1 a suferit avarii grave la structura de rezistență, ajungând să nu mai poată fi locuit. Bulevardul Republicii a fost blocat ca urmare a prăbușirii unor elemente de construcție și infrastructură transport energie electrică. În urma prăbușirii unor elemente de construcție din blocul C1, opt persoane au fost surpinse în interior, una dintre acestea fiind decedată, altele două rămânând blocate sub dărâmături. Pentru toate aceste persoane blocate este necesară salvarea de la înălțime.

Clădirea CROLUX din bulevardul Republicii a suferit avarii însemnate, în interior au fost surprinși 18 angajați, opt dintre aceștia fiind grav răniți. O parte dintre persoanele suprinse s-au autoevacuat, dar șase dintre acestea nu s-au putut evacua, astfel că au urcat pe acoperișul tip terasă al clădirii. Două dintre persoanele aflate pe acoperiș sunt grav rănite și nu pot fi evacuate decât cu ajutorul unui elicopter aparținând Inspectoratului General de Aviație. În tot acest timp, la parterul clădirii afectate, într-unul dintre spațiile comerciale izbucnește un puternic incendiu, ceea ce duce la inundarea cu fum și gaze toxice a casei scărilor și a etajelor superioare. Ca urmare a fost declanșat Planul Roșu de Intervenție al județului Vaslui.

Au intervenit:

  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al județului Vaslui cu 10 ofițeri și 120 de subofițeri, precum și cu 22 de autospeciale (containere multirisc, autoplatforme de lucru la înălțime, autospeciale de stingere cu apă și spumă, autospeciale pentru descarcerarea grea și ambulanțe);
  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași – 4 autospeciale, 2 ofițeri și 16 subofițeri;
  • Inspectoratul General de Aviație – Unitatea Specială de Aviație Iași – 1 aeronavă elicopter tip MI-8, 2 ofițeri și 6 subofițeri;
  • Comitetul Local pentru Situații de Urgență Bârlad – 1 buldoexcavator, 1 autoscară de lucru la înălțime și 15 persoane (dintre care zece voluntari);
  • Inspectoratul de Poliție al județului Vaslui – 2 autospeciale și 5 cadre;
  • Inspectoratul de Jandarmi al județului Vaslui – 1 autospecială și 4 subofițeri;
  • Serviciul de Ambulanță al județului Vaslui – 3 ambulanțe și 6 cadre;
  • Unitatea Militară 01458 Bârlad – 1 autocamion și 10 militari;
  • Aquavas Bârlad și DelgazGrid – 2 autoturisme și 4 persoane.

De asemenea, la exercițiu au mai participat și 40 de voluntari care au absolvit în acest an cursurile de salvatori organizate de ISU Vaslui. La ora 13.00 a încetat Planul Roșu de Intervenție al județului Vaslui. Acțiunea a fost condusă de inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al județului Vaslui, colonel Blagoci Ghiorghe, coordonatorul exercițiului, în calitate de șef al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență fiind prefectul județului Vaslui, Eduard Popica.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.